Hlavní obsah

V brněnské nemocnici zemřel další pacient s chřipkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnské nemocnici u svaté Anny zemřel v neděli pacient s chřipkou. Další čtyři lidé jsou hospitalizováni ve vážném stavu, uvedla v pondělí mluvčí nemocnice Petra Veselá. V kraji jde již o třetí úmrtí v letošní chřipkové sezoně. Nemoci a souvisejícím komplikacím podle posledních dat podlehlo v Česku již 16 lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nemocnice pro léčbu některých těchto pacientů používá i mimotělní membránovou oxygenaci, zjednodušeně řečeno mimotělní oběh. Je to přístroj, díky kterému pacienti nejen částečně dýchají i za podpory plicní ventilace, ale také jim okysličuje krev. Díky tomu má nemocnice možnost zajistit přechodnou náhradu plic nebo srdce s plícemi.

Pacienty ve vážném stavu s chřipkou má i Fakultní nemocnice Brno, podle mluvčí Beatrix Křížové ale chřipka není hlavní příčinou hospitalizace, protože mají i další problémy.

Chřipka

Celoplošná chřipková epidemie přetrvává na celém území ČR. Podle dat z minulého týdne dosahuje nemocnost 1758 lidí na 100 000 obyvatel. [celá zpráva]

V Praze se počet nemocných v uplynulém týdnu zvýšil pouze mírně a hygienici díky začátku jarních prázdnin očekávají, že čísla nemocných již stoupat nebudou. Na konci týdne se nemocnost v metropoli pohybovala kolem 1550 případů na 100 000 obyvatel.

Kvůli epidemii většina nemocnic až do odvolání výrazně omezila či zcela zakázala návštěvy pacientů hospitalizovaných na lůžkových odděleních.

Lékaři lidem radí obtíže nepřecházet a dále neroznášet. Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám