Hlavní obsah

V Brně začnou monitorovat lidi s covidem-19 v domácím léčení. Péče o ně chybí

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Unikátní projekt, který má bedlivě sledovat zdravotní stav pacientů s nemocí covid-19 v domácím léčení, v pátek odstartoval v Brně. Odborníci z Fakultní nemocnice Brno a Masarykovy univerzity chtějí do projektu zapojit až 200 pozitivně testovaných lidí starších 18 let. Výsledky by pak měly přispět k lepšímu pochopení nemoci a zlepšení péče o nakažené.

Laboratoře FN Brno, kde se vyhodnocují vzorky na koronavirusVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

V čele projektu stojí přednosta interní hematologické a onkologické kliniky Jiří Mayer. Ten upozornil, že zatímco s běžnou chřipkou nebo i obyčejným nachlazením lidi běžně v sezoně často i zbytečně zcela zaplní čekárny lékařů, nemocní s koronavirem, kteří nepotřebují akutní hospitalizaci, jen sedí doma a čekají na odeznění příznaků.

Nemáte tady zavedenou žádnou strukturovanou péči o pacienty s nemocí covid-19. Prostě jsou jen doma, a kdyby se jim přitížilo, mají si zavolat záchranku.

„Nemáte tady zavedenou žádnou strukturovanou péči o pacienty s nemocí covid-19. Prostě jsou jen doma, a kdyby se jim přitížilo, mají si zavolat záchranku,“ popsal současnou praxi Mayer. „Sledování dobře definované populace v Jihomoravském kraji nám poskytne cenná data, které pak budeme moci přibližně použít i na celou českou populaci,“ dodal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Laboratoře FN Brno, kde se vyhodnocují vzorky na koronavirus.

Od pátku budou dostávat pozitivně testovaní pacienti nabídku, aby se do projektu zapojili. „Každý den by je zdravotník kontaktoval po telefonu a nemocný by s ním vyplnil dotazník. Kdyby se zdravotníkovi něco nezdálo, přizval by ke konzultaci lékaře, a kdyby ten naznal, že se něco děje, odeslal by nemocného na vyšetření,“ vysvětlil Mayer.

Ten virus je trochu divný. Jak dlouho vydrží imunita, není jasné, tvrdí čeští vědci

Koronavirus

Nakažení by v projektu mohli pokračovat i poté, co by se z nemoci zotavili. „U vyléčených by se mohla testovat protilátková odpověď, zkoumat, jestli tam není poškození plic a podobně,“ předestřel šéf projektu.

„Naším cílem je zvýšení kvality života a redukce nemocnosti i úmrtnosti v důsledku onemocnění covidem-19. Dílčím cílem je pak ještě popsat přirozený průběh nemoci a specifikace rizikové populace ohrožené vznikem zápalu plic a také vypracování metodiky časné detekce v reálných podmínkách stávajícího zdravotního systému. Může to zkvalitnit další péči o pacienty a přinést i úplně nové poznatky, přece jen je to nová nemoc a dosti i těch základních věcí o ní stále ještě nevíme,“ dodal Mayer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám