Hlavní obsah

V Brně uvedli kontroverzní hru Prokletí, odpůrci chtěli do sálu

Za zostřených bezpečnostních opatření uvedl ve čtvrtek večer polský Teatr Powszechny na festivalu Divadelní svět v Brně kontroverzní hru Prokletí v režii Olivera Frljiče. Během představení se do zamčeného sálu Husy na provázku snažilo dostat asi 20 lidí, podle očitých svědků šlo o odpůrce hry. Divadlo střežila bezpečnostní agentura, lidé nemohli vnášet do sálu zavazadla.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Polský Powszechny Teatr uvedl v brněnském Divadle Husa na provázku kontroverzní představení Prokletí v režii Olivera Frljiče.

Článek

K pokusu dostat se do divadla během představení se na svém facebookovém profilu přihlásilo hnutí Slušní lidé, jeho příznivci prý "šli diskutovat".

"A oni se před námi zamkli. A to jsme si zpívali hezké chorály...," stojí na profilu Slušných lidí. Protesty lze v Brně očekávat také v sobotu, kdy na Divadelním světě uvedou další Frljičovu hru Naše násilí a vaše násilí. Ohlášeny jsou nejméně čtyři veřejné protesty různých svolavatelů, hra popudila církev i některé politiky.

Hra Prokletí volně vychází z dramatu polského klasika Stanisława Wyspiańského, avšak otevírá řadu současných kontroverzních témat, jako je zneužívání dětí kněžími, umělé přerušení těhotenství, postavení žen ve společnosti anebo politická situace v Polsku. Na paškál si ale bere také muslimské migranty a pohled společnosti na ně. V představení se například objeví pes "vycvičený na hledání muslimů".

Naše násilí a vaše násilí. Mnoho povyku kvůli jednomu představení. Uvidí to pouze dvě stě lidíVideo: Novinky

Inscenace v Polsku vyvolala silnou negativní reakci. Na začátku představení je na jevišti socha připomínající papeže Jana Pavla II., ovšem se ztopořeným penisem, na konci jedna z hereček motorovou pilou porazí kříž. Právě kříž se v inscenaci jako symbol objevuje vícekrát, herci například sestaví z křížů makety zbraní, jimiž pálí do publika.

Představení ale nechybí humor, je tvrdé i vůči režiséru Frljičovi samotnému, jedna z hereček jej označí za "kočovného provokatéra". Publikum hru ocenilo potleskem vsedě, nikoliv ovacemi ve stoje.

Představení mělo v Polsku premiéru loni, zatím nasbíralo přes 40 repríz a vidělo ho přes 13 000 lidí, a to nejen ve Varšavě, ale také na zájezdech a festivalech třeba v Berlíně, Vratislavi či Praze, v plánu je výjezd do Estonska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám