Hlavní obsah

V Beskydech za den napršelo 100 mm srážek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trvalé deště, které zasáhly východní část České republiky, zvedají zejména v úterý v Moravskoslezském kraji hladiny menších toků. V Beskydech za posledních 24 hodin napršelo 100 milimetrů srážek, což je podobně jako v květnu, kdy region postihly povodně. Menší toky mohou dosáhnout stupně povodňové aktivity.

Článek

Hodně vody spadlo i v Jeseníkách. Pršet bude v regionu i v noci a zítra. Jen do rána by podle informací ČHMÚ mělo napadnout 20 až 60 litrů srážek na metr čtvereční.

Na Stonávce v Hradišti u Českého Těšína hlásili odpoledne vodohospodáři dosažení 3. stupně povodňové aktivity. Voda tam stále stoupá.

Na Lučině v Bludovicích je vyhlášen druhý stupeň, stejně jako na Bystřici pod přehradou Bystřička. Na dalších osmi místech je vyhlášen stupeň jedna, tedy bdělost.

O možném riziku informoval Jindřich Vaněk z Povodí Odry. Dodal, že vodohospodáři už od pondělního odpoledne na všech přehradách v kraji odpouštějí vodu, a snižují tak hladiny.

"Očekáváme, že na horním toku řeky Ostravice v Beskydech do večera hladina dosáhne prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bdělosti. Podle předpovědi počasí by v této oblasti mělo spadnout až 120 milimetrů srážek," řekl Vaněk.

"Pokud se prognóza naplní, budou hladiny stoupat ještě víc a mohou dosáhnout i druhého stupně - stavu pohotovosti," dodal. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upravil v úterý před polednem výstrahu pro Moravskoslezský kraj z vydatných srážek na srážky extrémní.

Silné a dlouhotrvající deště podle něj nyní sužují Beskydy a především oblast v okolí Ondřejníku.

Před vydatnými srážkami varoval ČHMÚ již v pondělí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám