Hlavní obsah

V babyboxu v Boleslavi našli chlapečka, pupečník měl převázaný tkaničkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Do babyboxu u nemocnice v Mladé Boleslavi v neděli brzy ráno někdo odložil novorozence. Chlapeček byl podchlazený a v zuboženém stavu, ale podle mluvčí nemocnice Kamily Hamáčkové by měl být v pořádku. Hoch dostal jméno Leoš. Zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess uvedl, že jde o 49. dítě, které bylo do této vyhřívané schránky odloženo.

Článek

Dítě bylo nalezeno časně ráno po 05:15. Podle Hesse zřejmě pochází z chudých poměrů. "Bylo nevykoupané, neumyté, zabalené do ušmudlaných ručníků a pupečník mělo převázaný tkaničkou od bot. Nebylo oblečené a bylo ještě od krve," uvedl. Vyzvednuto bylo podle něj během jedné minuty.

Podle Hamáčkové dítě vypadá zcela v pořádku. Není ale zatím možné provést všechna potřebná vyšetření, protože bylo mírně podchlazené, a tak se nyní zahřívá. Novorozenec podle ní váží 2900 gramů a měří 46 centimetrů. Sestřičky mu dali jméno Leoš.

"Jednak má Leoš dnes svátek, ale jednak máme i jednoho odpůrce, který je nositelem tohoto křestního jména," poznamenal Hess v narážce na současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Podle Hesse v době, kdy byl ředitelem královéhradecké nemocnice, odmítl zřízení babyboxu v tomto zdravotnickém zařízení.

V mladoboleslavské nemocnici nejde o první případ. Loni v listopadu našli v babyboxu také chlapce, pojmenovali ho Martin. Vážil téměř čtyři kilogramy a měřil 55 centimetrů.

Odložení dítěte v babyboxu není trestné

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V republice je 44 takových schránek. Dosud podle Hesse zachránily život 20 chlapcům a 29 holčičkám.

Hess míní, že většina matek novorozence odkládá ze sociálních důvodů. Občas se s ním prý nějaká spojí a ptá se na osud svého dítěte, zda bylo například svěřeno někomu do péče. "Chtějí si vytvořit alibi samy pro sebe nebo se dozvědět, zda je dítě v pořádku," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám