Hlavní obsah

V armádě zavládla panika kvůli propouštění

Právo, Oldřich Danda
Praha

Slova ministra obrany Martina Bartáka o hromadném propouštění vyvolala mezi vojáky zděšení. Ministr v pátek řekl, že do konce roku bude zrušeno až pět tisíc míst. I když se odečtou nenaplněná tabulková místa, bude do konce roku tři tisíce vojáků a civilních zaměstnanců ministerstva obrany bez práce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

„U mnoha vojáků vzniká panika v důsledku hromadného propouštění. Zatím to postihlo 250 lidí na velitelství v Olomouci a má to pokračovat,“ napsal Právu voják z Olomouce.

Podle Sabiny Introvičové, tiskové mluvčí velitelství společných sil, které sídlí v Olomouci, je mezi vojáky špatná nálada.

„Přijít o práci v době krize není legrace. Není oddělení, z kterého by někdo nemusel odejít. Nálada je špatná, ale jsme vojáci a teď řešíme povodně,“ řekla Právu Introvičová. Zatím se nerozhodlo, kdo by měl konkrétně odejít, ale někteří tuší, že budou muset jít.

Obavy mají hlavně důstojníci, protože ti jsou podle Bartáka první na ráně. „Dá se předpokládat, že se to dotkne především těch vyšších pater, tedy štábů, velitelství, civilních zaměstnanců resortu ministerstva obrany v ústředním správním úřadu. Nebude se to týkat bojových útvarů,“ řekl v pátek Barták. Uspořit chce až dvě miliardy korun. V současnosti obrana zaměstnává 24 100 vojáků a 10 600 občanských zaměstnanců.

Odbory: je to drastické a rychlé

Generální štáb zatím mlčí a hledá nejméně bolestivou variantu. „Hledají se optimální varianty řešení,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Zatímco vojáci mohou pouze trpně vyčkávat, na koho dopadne rána osudu, protože nemohou stávkovat ani se sdružovat v odborech, civilní zaměstnanci odbory hájí. Včera také jejich vedení zasedlo a radilo se, co budou dělat. „Úspory jsou možné, ale neměly by být tak drastické a za půl roku,“ řekla Právu odborářka Jitka Šepková. Dodala, že zatím chtějí v klidu jednat s vedením resortu.

Razantní škrty se nelíbí ani stínovému ministru obrany za ČSSD Petru Hulinskému. „Snížení rozpočtu rozhodně nezakládá důvody pro tak razantní snížení počtu zaměstnanců,“ řekl včera novinářům na prezentaci, jak by chtěl vést resort obrany, kdyby ČSSD vyhrála volby.

Podle něj sociální dopady mohou státní rozpočet zatížit více, než kolik se ušetří na mzdách propuštěných. Šetřit by podle něj šlo, kdyby obrana nekupovala předraženou techniku.

Připomněl nákup obrněných transportérů a dopravních letounů Casa. Nicméně připouští, že v armádě je příliš velký počet důstojníků. Generálů je např. 33, plukovníků 274 a podplukovníků 963 (tedy jeden podplukovník na 23 podřízených).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám