Hlavní obsah

Uzavřené silnice, závěje a zmrazky. Česko zasypaly další přívaly sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čerstvé přívaly sněhu komplikovaly dopravu na mnoha místech České republiky. Potíže čekaly na řidiče v Krušných horách, kde bylo několik úseků silnic zavřených. Kalamitní stav byl také na severním Plzeňsku. Na východě Čech se tvořily závěje a na dalších místech museli řidiči počítat s ledovkou.

Vítr zafoukával silnice v Krušných horáchVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

S komplikace se v sobotu potýkali lyžaři, kteří chtěli jet směrem od Klášterce nad Ohří do střediska Klínovec.

Na Teplicku byla dočasně uzavřena trasa z Mikulova na Moldavu. Čerstvý sníh byl také na hlavní silnici D7 od Chomutova ke státní hranici s Německem. Ve stoupání tam měli problémy kamióny.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Dálnice D8 v Krušných horách

V nižších polohách byly vozovky kluzké. S velkou opatrností jezdili řidiči trolejbusů v Ústí nad Labem. Některé spoje tak měly mírné zpoždění.

Sněžení ve středních Čechách

Na silnicích ve Středočeském kraji ležela mnohde nová neošetřená vrstva sněhu, a to například i na dálnici D4 a D6. Nový sníh potrápil řidiče i na silnicích druhých a třetích tříd na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Příbramsku, Rakovnicku a Praze-západ.

Plzeňsko potrápily sněhové jazyky

Na silnicích v Plzeňském kraji byly místy sněhové jazyky a náledí. Nejhorší situace byla na severním Plzeňsku a na Tachovsku. Sněhové jazyky se tvořily také v otevřených úsecích ve vyšších polohách Šumavy či Českého lesa. Místy byla na silnicích také ledovka.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Silnice do Petrovic na Ústecku

Silnice, které byly v pátek uzavřeny v Karlovarském kraji kvůli sněhovým závějím, byla uzavřeny i v sobotu. Jedná se zejména o některé koncové úseky silnic v Krušných horách a na Tepelsku a Toužimsku.

„V sobotu se podařilo zprůjezdnit pouze silnici mezi Rotavou a Přebuzí na Sokolovsku,“ uvedla dispečerka zimní údržby silnic. Sněhová fréza se snažila uvolnit silnici mezi kruhovým objezdem nad Božím Darem na Neklid a Klínovec.

Situaci komplikovali lyžaři

„Zprůjezdnění silnice tam ale komplikovali nedočkaví lyžaři,“ uvedla dispečerka s tím, že situaci řešila policie. Lyžařský areál Neklid nabádal návštěvníky, aby vyčkali a využili parkoviště na Božím Daru. „Areál bude v dopoledních hodinách přístupný pouze z Božího Daru vlekem Za Prahou,“ uvedl Filip Majkus z lyžařského areálu Neklid.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zasněžená silnice do Petrovic

Lyžařský areál na Klínovci je v současné době přístupný z Jáchymova. „Bez problémů sjízdná je příjezdová cesta k lanovce Prima Express v Jáchymově,“ uvádějí webové stránky největšího lyžařského areálu v Krušných horách.

„komunikace od Jáchymova na státní hranici na Božím Daru je od 15 hodin průjezdná, pod sněhem, ale provozuschopná,” uvedla Zuzana Týřová z oddělení tisku a prevence Karlovarského kraje.

Silnice namrzají

Silničáři na Uherskohradišťskou varovali před namrzáním silnic ve vyšších polohách.

Ve vyšších polohách Vsetínska museli zase motoristé i nadále počítat s nárazovým větrem, viditelnost tam snižovaly sněhové přeháňky.

Na východě Čech závěje

Na východě Čech se místy tvořily závěje, cesty byly s opatrností sjízdné. Na opatrnost řidičů kladli důraz také silničáři na Vysočině. Vozovky  tam zůstávaly sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Sněhové jazyky se tvořily na komunikacích nižších tříd na Pelhřimovsku a Žďársku. Na Třebíčsku zase mohliu řidiči narazit na vozovky, kde se nacházela zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

V Libereckém kraji je pro kamióny stále zavřená silnice do Polska přes Harrachov. Osobní vozy místem projedou. Řidiči musí počítat na silnicích se sněhem a závějemi.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Silný vítr a další přívaly sněhu komplikují od sobotního rána dopravu po celém Česku.

Jen se zvýšenou opatrností byly v sobotu ráno sjízdné jihomoravské silnice druhých a třetích tříd. Řidiči by měli být ostražití zvláště ve vyšších polohách, například na Blanensku nebo na Drahanské vrchovině. Dálnice i další významné silniční tahy jsou chemicky ošetřené, sjízdné bez omezení.

Podobná situace panovala také na silnicích v jižních Čechách.

Varování meteorologů

Meteorologové varují, že během dne se zatáhne a bude na většině území sněžit. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu, od středních poloh se mají i nadále tvořit sněhové jazyky a závěje.

Reklama

Výběr článků

Načítám