Hlavní obsah

ÚVV ČSSD: Gross proti rozbití koalice

Právo, ČTK, trj, alm
PRAHA

V sobotu se konalo zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, na kterém se mimo jiné projednával propad v listopadových krajských a senátních volbách. Se svým projevem vystoupil premiér a úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, který se vyjádřil proti rozpadu koalice.

Foto: Archiv SŠPU

Lukáš Beňa, student třetího ročníku oboru stavebnictví SŠPU Hodonín, získal cenu za 3. místo v celostátní středoškolské soutěži YTONG

Článek

Premiér a úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross dopoledne vystoupil se svým projevem, v němž se vyjádřil proti rozbití koalice a za pokračování vlády. Řekl, že ČSSD by neměla umožnit vládu KSČM nebo ODS, neboť ta by přivedla Českou republiku do izolace. "Umožnit jim to by byl velký zločin na budoucnosti tohoto státu," prohlásil Gross.

S alternativou menšinové vlády vystoupil soc. dem. kandidát na předsedu Zdeněk Škromach na pátečním uzavřeném jednání předsednictva ČSSD s poslanci a senátory. Jeho oponenty měli být mj. pražská předsedkyně Petra Buzková a poslanec Antonín Seďa. Podle účastníků jednání poukázali na to, že by to v realitě znamenalo žádat o podporu KSČM.

Gross už Zemanovi šanci nedá

Gross na zasedání také promluvil o Miloši Zemanovi. Řekl, že byl včera na předsednictvu vyzván, aby mu (Zemanovi) dal ještě šanci. Gross tak ale neučiní, protože mu dvakrát ruku nabídl a Zeman ji pokaždé odmítl, uvedl předseda ČSSD.

"Jestli si někdo myslí, že Zeman je budoucností sociální demokracie, tak se šeredně mýlí," prohlásil Gross.

Gross také informoval o záměrech současné vlády. Řekl, že chce škrtat sociální výdaje, ale udržet sociální model, který by obstál v globálním světě. Hlavním úkolem ČSSD je podle něj čelit snahám o "vyprazdňování sociálního státu". Škrty v rozpočtu jsou nutné pro vstup republiky do měnové unie, dodal.

Zeman: zrada soc. dem.

Šetření na sociálních výdajích je podle bývalého předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana jenom dalším důkazem zrady volebního programu sociální demokracie. "Jít touto pohodlnější cestou je odbourávání sociálního státu," komentoval Zeman.

"Vždycky se nejsnadněji šetří na těch, kteří se nemohou bránit, ať jsou to důchodci, ať jsou to nezaměstnaní, ať jsou to nemocní," uvedl Zeman. Naopak se podle něj těžko šetří na těch, kteří se bránit mohou. "Ať si na nich šetří ODS, pokud vyhraje volby. Ale pokud to dělá sociální demokracie, je to bohužel jenom další důkaz zrady jejího volebního programu," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám