Hlavní obsah

Úvěrovým podvodem si měl přijít na padesát milionů, nyní stanul před soudem

Praha

Daniel Tureček byl obžalován za trojnásobný úvěrový podvod, kvůli kterému mělo přijít Metropolitní spořitelní družstvo téměř o padesát milionů korun. Tureček vinu odmítá, podle jeho obhájkyně byly úvěry dostatečně zajištěné. Obžalován je ale také z tunelování družstva v letech 2010 a 2013. Tehdy byl členem jeho představenstva.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V letech 2012 a 2013 uzavřel třikrát úvěrovou smlouvu s Metropolitním spořitelním družstvem. Byly mu poskytnuty úvěry, ačkoli věděl, že hodnota zajištění nedosahuje dostatečné výše, aby mohla zajistit celou výši úvěrů,“ odůvodnila u Vrchního soudu ve středu soudkyně.

Kvůli úvěrovému podvodu mělo družstvo přijít téměř o padesát milionů korun. Získané prostředky měl Tureček podle obžaloby použít k jinému účelu, než k jakému ho podepsané smlouvy zavazovaly.

Tureček se odvolal k vrchnímu soudu poté, co mu byla nepravomocným rozsudkem uložena tříletá podmínka. V soudní síni na Praze 4 Tureček vinu odmítl.

„Úvěry byly dostatečně zajištěné“

Podle Turečkovy obhájkyně byly ale úvěry zajištěné dostatečně. Soudkyni předložila znalecký posudek. „Úvěry nebyly zajištěny pouze akciemi, ale také osobními směnkami. Posudek prokazuje, že škoda nevznikla,“ tvrdí obhájkyně.

Státní zástupce naopak požaduje tvrdší trest, tříletý podmíněný trest je podle něho mírný.

Soud prověří předložený znalecký posudek, k verdiktu by měl dospět příští středu.

Obžalován je také z tunelování

Kromě úvěrového podvodu je Daniel Tureček obžalován spolu s dalšími dvěma členy představenstva Metropolitního spořitelního družstva také z tunelování této firmy. Mělo se tak dít právě s pomocí fingovaných úvěrů, které mezi lety 2010 a 2013 schvalovali.

V této kauze figuruje dalších 20 lidí. Ti měli dohromady družstvu způsobit škodu 1,2 miliardy korun. „Tyto finanční prostředky byly podle našich závěrů převáděny přes nastrčené české společnosti na firmy v Hongkongu,“ popsal dříve tiskový mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„V Hongkongu měly být částečně vybírány v hotovosti a zčásti převáděny a vráceny zpět do České republiky na účty společností spjatých s obviněnými," dodal Ibehej. I v tomto případě Tureček vinu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám