Hlavní obsah

Útočník udeřil Sobotku, protože mu vadil jako ministr financí

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Osmačtyřicetiletý útočník, který ve středu uštědřil Bohuslavu Sobotkovi ránu pěstí na mítinku ČSSD v Brně, svůj čin plánoval. Řekl to ve čtvrtek krajský policejní ředitel Tomáš Kužel, podle kterého se muž k útoku přiznal. Muž chtěl dát Sobotkovi facku kvůli tomu, že mu vadil jako ministr financí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policie útočníka zadržela

Článek

„Útočník, který měl v době činu 1,88 promile alkoholu, se po vystřízlivění k činu doznal, na dotazy odpovídal. Uvedl, že na místo šel s tím, že Bohuslava Sobotku napadne. Chtěl mu prý jen dát facku. Jeho čin podle výpovědi nemá žádnou souvislost s jeho politickými názory. Jako důvod útoku uvedl, že již v minulosti podal trestní oznámení na špatný výkon funkce v době, kdy pan Sobotka zastával úřad ministra financí. Útočník prý nebyl spokojený s vyřizováním svých podaných podnětů a rozhodl se takříkajíc vzít spravedlnost do svých rukou. Proč to udělal, až nyní vysvětlil tím, že dřív k tomu neměl příležitost,“ uvedl Kužel.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policejní ředitel Tomáš Kužel se šéfkou vyšetřovatelů Ilonou Havlovou

Policisté už také vyslechli napadeného Sobotku a další svědky.

Podle kriminalistů, kteří se případem zabývají, čeká obviněného ještě další výslech za přítomnosti jeho obhájce. „Teprve pak bude spis postoupen státnímu zastupitelství, které rozhodne, jak se bude dál s případem nakládat,“ doplnil vyšetřovatel Jiří Bouček.

Policisté odmítli s ohledem na práva zadrženého sdělit další podrobnosti o jeho osobě, pouze potvrdili, že muž byl v minulosti již trestán.

Teprve se rozhodne, zda to byl útok na veřejnou osobu

Policisté a státní zastupitelství se podle informací Práva zatím nedokáží shodnout na kvalifikaci útoku a následném postupu. „Pokud by se případ posuzoval jako útok na veřejnou osobu, nemohl by být řešen ve zkráceném řízení, neboť zde je sazba odnětí svobody až na čtyři léta, což zkrácené řízení nedovoluje,“ řekl Právu policejní zdroj.

Městský soud v Brně ve zatím neobdržel od státního zastupitelství žádný návrh na potrestání či vzetí do vazby týkající se útočníka, jak Právu potvrdila mluvčí soudu Gabriela Stočková s tím, že nejpozději do 48 hodin od zadržení musí soud o věci rozhodnout ve lhůtě jednoho dne. Případ by mohl být soudu předložen v pátek, pak by soudce o útočníkovi rozhodoval v sobotu dopoledne přímo na policejní služebně na Příční ulici.

„V případě, že ze strany státního zastupitelství bude podán návrh na potrestání, věc projednávající soudce zadrženého vyslechne jako obviněného a podle povahy věci může vydat trestní příkaz a obviněného propustit, nebo po výslechu obviněného může nařídit hlavní líčení, které se souhlasem obviněného může konat ihned po jeho výslechu, nebo nařídit hlavní líčení tak, aby obviněnému byla zachována lhůta 5 pracovních dnů na přípravu. Pokud ve věci nebude vydán trestní příkaz, je třeba současně rozhodnout i o případném vzetí obviněného do vazby,“ vysvětlila mluvčí.

Muž na prvního místopředsedu soc. dem. zaútočil ve středu odpoledne na mítinku v Brně, když vyskočil na pódium a pěstí Sobotku srazil k zemi. Sobotka podle své tiskové zprávy zveřejněné ve čtvrtek utrpěl pohmoždění krční páteře a po propuštění z nemocnice se nachází ve stavu dočasné pracovní neschopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám