Hlavní obsah

Utíkáme za lepším životem, tvrdí Čečenci

Novinky, Ivan Trnka
FRÝDEK MÍSTEK

"Utekl jsem z Čečenska za lepším životem. Válka jím určitě není. Stále je u nás bezpráví," řekl Právu 50letý Čečenec, když čekal před branou uprchlického tábora ve Vyšnich Lhotách na Frýdeckomístecku na vstup. Je jedním z více jak pěti set Čečenců, kteří v uplynulých dnech přešli z Polska do Česka a jejichž první zastávka byla až za ploty tábora.

Článek

Vedoucí uprchlického tábora Daniel Topinka tvrdí, že vše je velmi dobře organizováno. "Vycházíme totiž z toho, co nám tito uprchlíci říkají. Všichni shodně tvrdí, že v Polsku se jim nelíbí zdravotní péče ani kvalita uprchlických táborů," řekl Topinka. Právě shoda při tvrzení jej přesvědčuje, že to tak mají naučeno, aby se do Česka dostali.

Polské azylové domy se tak podle něj těchto běženců zbavují. Čečenci nepřestali přicházet ani v pátek. Od půlnoci do odpoledne jich požádalo na hranici o azyl dalších sedm desítek. Celkově je jich už kolem 550, přičemž převážná část je ve Vyšnich Lhotách.

V táboře je zatím klid

"Kapacita tábora je něco pod 600 uprchlíků. Nyní jich tady máme už něco přes osm stovek," poznamenal Topinka. Někteří z uprchlíků jsou podle něj i finančně vybaveni. "Někteří mají peníze a všichni jsou poměrně slušně oblečeni," tvrdil Topinka.

Pokud se totiž prokáže, že má uprchlík peníze, musí si na pobyt v táboře přispívat. Při obnosu do 1200 korun nedostává kapesné, při částce kolem 4200 korun musí platit i jídlo a při obnosu 8200 korun je povinen platit i pobyt. Ten je v táboře i přes lavinu nových příchozích poměrně klidný. "Jsou takové drobnější nesváry. To ale spíše vyplývá z nervozity," popisoval situaci posledních dnů vedoucí tábora.

V Česku jsou dobří lidé

Příchod Čečenců zatím v obci nikdo nijak zvlášť negativně nevnímá. "Já si myslím, že většině lidí to nevadí. Alespoň si zatím nikdo nestěžoval," řekla starostka Dana Vlčková (nezávislá).

"Je to špatné, že musíme být pořád za branou, ale musíme to vydržet. Muž se rozhodl, že z Čečny jdeme pryč, že chce konečně poznat klidný život. Tak jsem oblékla děti, vzala to nejnutnější a šli jsme za novým domovem. Chceme žít v Česku. Podle prvních zkušeností to vypadá, že je to dobrá země a že jsou tady i dobří lidé," tvrdila 25letá černovlasá Čečenka, maminka dvou dětí.

Reklama

Související články

Stovky Čečenců žádají o azyl v ČR

O azyl v Česku požádalo od začátku roku 520 uprchlíků z Čečenska. Z toho 250 o uplynulém víkendu. Všichni přecházejí hranice po kratším či delším pobytu...

Výběr článků

Načítám