Hlavní obsah

Úsvit se spojil s Blokem proti islámu, půjdou spolu do voleb

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejmenší parlamentní strana Úsvit - Národní koalice se spojil s Blokem proti islámu v čele s Martinem Konvičkou. S jeho podporou půjde Úsvit do nadcházejících krajských, senátních i sněmovních voleb, informoval v úterý na tiskové konferenci nedávno zvolený předseda opozičního Úsvitu Miroslav Lidinský.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéf nejmenší parlamentní strany Úsvit – Národní koalice Miroslav Lidinský

Článek

„Úsvit – Národní koalice se v úterý domluvil s Blokem proti islámu na dlouhodobé spolupráci,“ uvedl Lidinský. Cílem je podle něj sestavit kandidátku, která uspěje ve volbách jak krajských, tak senátních i sněmovních.

Konvička, který se proti islámu ostře vymezuje a tvrdí, že by měl být zakázán, bude takzvaným „superlídrem“ a mluvčím formace.

Cílem uskupení je podle Lidinského zajistit bezpečnost České republiky a ochránit hranice. „Program naší Národní koalice má dva výchozí mantinely. Na jedné straně svoboda jednotlivce mít svou víru, na druhé straně nulová tolerance k politizaci islámu v ČR,“ řekl Lidinský.

O spolupráci Úsvitu s Konvičkovým Blokem proti islámu přemýšlela strana už delší dobu. Ještě před měsícem Lidinský v rozhovoru pro Novinky tvrdil, že pokud bude chtít Konvička uspět na politické scéně, bude muset změnit rámec své ostré rétoriky.

Společný program

„Úsvit Národní koalice je pro nás dlouhodobě přirozeným partnerem, máme spoustu společných programový východisek. Ale hlavně nás spojuje starost o budoucnost této země,“ prohlásil Konvička.

Poslanci Úsvitu podle něj byli jediní, kteří okamžitě reagovali na návrhy zákonů Bloku proti islámu a nabídli svoji pomoc při jejich předložení do Sněmovny. „Před islámem se nejde bránit jenom demonstracemi a mediálními výstupy, ale skutečnou prací ve Sněmovně, která donutí vládu jednat,“ dodal entomolog Konvička.

Kabely podél hranice

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou Úsvit požaduje, je ochrana hranic České republiky. „Možností je několik, od technické ochrany až po využití armády, která by se na tom měla bezprostředně podílet,“ řekl Lidinský.

Technickou ochranou mají členové strany na mysli například různé detekční kabely. „Lze jimi bezpečně chránit velmi dlouhý prostor, řekněme až pět tisíc kilometrů,“ popsal Lidinský. Podél hranic ČR by měl být tedy podle Úsvitu monitorovací systém, který by rozlišil, kdo přechází. Cena takového opatření se podle strany pohybuje kolem miliardy korun.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch zdůraznil, že strana už předložila novely zákonů, které řeší větší kontrolu církví v ČR tajnými službami. Navrhla také novelu azylového zákona, podle ní by imigranti, kteří se dopustili byť jen přestupku, nezískali v Česku azyl. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám