Hlavní obsah

Ústí čelí spalničkové epidemii. Nemocných jsou desítky

Právo, ČTK, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Na 70 případů spalniček evidují hygienici v posledních dnech v Ústeckém kraji. Ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal v sobotu řekl, že jde o epidemii. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nakaženými převažují lidé kolem 34 až 45 let, kteří byli v minulosti očkováni jen jednou dávkou nebo vůbec. Ilustrační snímek

Článek

„Máme už desítky případů, to je dost. Byli jsme zvyklí na jeden až dva ročně,“ řekl Právu Trmal s tím, že ve srovnání s Evropou není takový výskyt nic závažného. Jinde v Česku se nemoc v takové míře neobjevila.

Výskyt spalniček v Ústí nesouvisí s vlnou této nemoci v Německu, nákaza byla dovezena z exotické země. „První případ byl import z Indie, kdy si spalničky přivezl při návratu náš občan,“ uvedl Trmal. Od nemocného se pak vysoce nakažlivá nemoc rozšířila do okolí.

První dávky vakcíny jsme aplikovali v pátek, další očkování bude pokračovat v pondělí.
ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal

Objevuje se zejména u lidí kolem 34 až 45 let, kteří byli v minulosti očkováni jen jednou dávkou nebo vůbec. U dětí je výskyt ojedinělý.

Nákaza se podle Trmala nejvíc šíří mezi zaměstnanci Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde je víc než polovina nemocných. Hygienici proto přistoupili k mimořádnému očkování. "První dávky vakcíny jsme aplikovali v pátek, další očkování bude pokračovat v pondělí,“ řekl Trmal.

Přecházení může končit zápalem plic

Inkubační doba spalniček je kolem deseti, maximálně dvaceti dní. Nemoc se nejprve projevuje podobně jako chřipka, bolestmi svalů, kloubů, objevuje se kašel, rýma, světloplachost a později vyrážka.

„Je třeba, aby takto nemocný ulehl a nešířil nákazu,“ podotkl Trmal. Přecházení nemoci nebo její těžší průběh, může způsobit komplikace jako je například zápal plic.

Podle Trmala by si lidé měli dát do pořádku očkovací průkazy a případně se nechat přeočkovat. Očkování by měli využít hlavně cestovatelé a matky s malými dětmi, které ještě očkovány nebyly.

Podobně spalničkami onemocněli dospělí lidé v sousedním Německu, kde loni lékaři zaznamenali 1774 případů nemoci, což je desetinásobek proti roku 2012. Většina případů byla zaznamenána v okolí Berlína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám