Hlavní obsah

Ústecký kraj odmítl platit za chyby v ROP Severozápad

• Aktualizováno
Právo, ape

Zastupitelé Ústeckého kraje na svém pondělním jednání odmítli placení korekce za chyby při čerpání dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Zatím to znamená zablokovanou cestu ke znovuotevření zastaveného programu. Pravděpodobnost, že se rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji obnoví, výrazně klesla.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jednání ústeckého krajského zastupitelstva

Článek

Podle posledních informací oba kraje měly dohromady platit korekci ve výši zhruba dvou miliard korun. Dříve se hovořilo o částce zhruba o 600 miliónů korun vyšší, takovou sumu mají ale zřejmě zaplatit žadatelé. Na ty dopadne případné ukončení programu nejtvrději, o peníze na již schválené a neproplacené projekty by přišly desítky obcí i firem.

Zastupitelé měli na výběr ze tří variant, buď že částku zaplatit odmítnou, nebo zaplatí polovinu a ve třetí variantě, že uhradí korekci celou. Radní zastupitelům na začátku jednání doporučili zastupitelům hlasovat o odmítnutí platby. „Ústecký kraj není zodpovědný za chod Regionálního operačního programu Severozápad,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). „Ústecký kraj není auditním ani řídícím orgánem, ale pouhým příjemcem dotací,“ doplnil ho radní pro ekonomiku Ladislav Drlý (KSČM).

Ministerstvo nás mělo kontrolovat, tvrdí kraj

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl, že pro udržení ROP Severovýchod v chodu může stát oběma krajům půjčit až 1,5 miliardy korun. Půjčku by kraje splácely ze svého až do roku 2020. Představitelé Ústeckého a Karlovarského kraje ale původně požadovali, aby alespoň polovinu zaplatil stát. „Svoji odpovědnost za kontrolu má i ministerstvo financí. Veškerá odpovědnost byla přenesena na nás a na to jsme nebyli ochotni přistoupit,“ uvedl hejtman.

S tím, že kraje nenesou za program zodpovědnost, nesouhlasil náměstek ministra financí Jan Gregor, který před zastupiteli vystoupil. „Pravidla pro běh programu nastavuje výbor regionální rady. Politická odpovědnost byla jednoznačně alokována do krajů,“ uvedl s tím, že podle informací ministerstva financí docházelo k ovlivňování projektů některými členy výboru regionální rady.

Některé případy vyšetřuje stále policie, podle hejtmanství ale například už odložila vyšetřování projektu rekonstrukce silnice Louny - Ročov s tím, že se tam trestný čin nestal.

Placení odmítla široká koalice

Proti placení korekce hlasovali komunisté i sociální demokraté, kteří kraj vedou. Společně s nimi i ODS a Severočeši.cz. Naopak pro neplacení korekcí odmítli hlasovat zástupci opozičního hnutí PRO! kraj.

Oba kraje mají o situaci po Velikonocích jednat s ministry financí a pro místní rozvoj. Odpoledne budou o úhradě korekcí rozhodovat zastupitelé Karlovarského kraje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám