Hlavní obsah

Ústecká nemocnice testuje unikátní operaci mozku

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecká Masarykova nemocnice začala jako jedna ze tří evropských nemocnic testovat nový systém, který umožňuje lépe operovat nádory na mozku. Tým neurochirurgů za pomoci nové a zcela revoluční techniky využívající technologii identifikace a magnetickou rezonanci operoval ve čtvrtek již druhého pacienta.

Článek

Prvním byl padesátiletý muž, kterému odstranili lékaři nádor velikosti většího pomeranče. Po zákroku se rychle zotavuje.

Primář neurochirurgie Martin Sameš novinářům před čtvrteční operací řekl, že nová metoda zákrok nejen urychlí, ale lékařům umožní být mnohem radikálnější a přitom také šetrnější k pacientovi. Ve čtvrtek byla operována žena, která měla kvůli nádoru pohybové problémy a potíže s řečí.

Podle docenta Sameše jsou nyní lékaři schopni za pomoci magnetické rezonance zmapovat v mozku nervové dráhy, které vedou podněty hybnosti, zraku a řeči, jež nádor v mozku většinou posune. Novinkou je, že údaje za pomoci nového programu dokáží vložit do navigačního systému, který pak operatéra celou dobu vede.

Ročně odoperují 30 až 50 pacientů

Jak Sameš řekl, snižuje se riziko, že by po operaci mohl pacient přestat chodit, mluvit nebo vidět, protože by lékaři během zákroku náhodou přerušili nějakou nervovou dráhu. „Dosud operatéři většinou odhadovali, kudy dráhy vedou, dnes to víme přesně,“ dodal primář.

Ústečtí neurochirurgové odhadují, že ročně za pomoci nové techniky odoperují 30 až 50 pacientů.

Sameš upřesnil, že kromě ústecké nemocnice má v Evropě nový program pouze jedna nemocnice v Itálii a jedna v Holandsku. Testují ho, aby mohl být rozšířen do všech nemocnic, v nichž se provádějí operace mozku.

Firma, která program vyvinula, si ústeckou nemocnici vybrala, protože zde lékaři mají s mapováním nervových drah v mozku velké zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám