Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl návrh skupiny rodičů na zrušení inkluze ve vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plénum Ústavního soudu v pátek odmítlo návrh skupiny rodičů na zrušení inkluze ve školství. Stěžovatelé neměli podle soudu oprávnění takovýto návrh podat. Oznámila to mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

„Ústavní soud si je vědom závažnosti celé věci, avšak podle ustálené judikatury Ústavního soudu nelze ústavní stížnost podat pouze proti právnímu předpisu,” okomentovala mluvčí odmítnutí návrhu, jímž se soud z výše uvedených důvodů vůbec nezabýval.

Návrh požadoval zrušení části školského zákona a vyhlášky o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných.

Návrh k ÚS podal advokát Richard Novák zastupující rodiče devíti žáků a pedagoga brněnského ústavu sociální péče na Kociánce, jenž se postiženým věnuje.

Inkluze by měla umožnit začlenit do škol žáky nadané i žáky s lehkým mentálním postižením a dalšími omezeními. Ti by měli mít k dispozici asistenty i speciální pomůcky.

Při podání návrhu počátkem března Novák zdůraznil, že v ČR není inkluze řádně otestována a neví se, zda skutečně bude pro handicapované výhodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám