Hlavní obsah

Ústavní soud může začít řešit Melčákovu stížnost, má vyjádření zákonodárců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v pondělí obdržel vyjádření Poslanecké sněmovny a Senátu, která potřeboval, aby mohl ve čtvrtek zahájit projednávání návrhu poslance Miloše Melčáka na zrušení zákona o zkrácení volebního období.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Věcnému projednání ústavnosti předčasných voleb tak nyní po formální stránce již nic nebrání. Potvrdil to generální sekretář ÚS Tomáš Langášek.

Vyjádření Sněmovny a Senátu soud v tomto případě nebude zasílat k replice navrhovateli, tedy Miloši Melčákovi. Text pouze zveřejní na webových stránkách. "Pokud se k tomu bude navrhovatel chtít vyjádřit, může to udělat na veřejném jednání," uvedl Langášek.

Soudci chtějí rozhodnout rychle

Soudci nyní pokračují v interním zkoumání návrhu a studiu podkladů. Plénum Ústavního soudu se neveřejně sejde v úterý, stejně jako skoro každý týden. Nelze předjímat, zda Ústavní soud po čtvrtečním veřejném jednání vyhlásí nález. Předseda soudu Pavel Rychetský opakovaně vyjádřil vůli rozhodnout co nejrychleji.

Poslanec Melčák podal k Ústavnímu soudu stížnost, kterou spojil s návrhem na zrušení zákona o zkrácení volebního období Sněmovny. Ústavní soud do věcného projednání návrhu odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb.

Termín hlasování, původně plánovaného na 9. a 10. října, zatím není známý. Experti politických stran jednají o možnostech dalšího postupu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám