Hlavní obsah

Ústavní soud: dopisování s extremisty není důvodem pro vazbu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dopisování si s lidmi z extremistické scény nemůže být samo o sobě důvodem pro prodlužování vazby. Rozhodl tak ve středu Ústavní soud (ÚS), když vyhověl stížnosti Michaely Dupové, která patří mezi jednu ze známých postav české ultrapravicové scény. Podle verdiktu je právo vést korespondenci zakotveno v ústavě i zákonech.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Dupová ve své stížnosti tvrdila, že její pobyt ve vazbě byl prodlužován jen kvůli jejím politickým názorům, podle policie se totiž měla podílet na vylepování samolepek po Praze s motivem neonacistické organizace Národní odpor. K tomu ji navíc vyšetřovatelé viní ze zprovoznění webu Resistance Women Unity, kde měla šířit neonacistické ideje.

Za mřížemi Dupová skončila na podzim 2009 při velké policejní razii. Když pak žádala o propuštění z vazby, pražský Městský soud to zamítl s odkazem na její korespondenci.

ÚS ale ve svém verdiktu upozornil, že jen samotné vedení korespondence nemůže jako důvod pro prodlužování vazby obstát. Jiná situace by podle ÚS nastala, pokud by v dopisech žena plánovala další trestnou činnost, obsah dopisů ale soud při rozhodování o vazbě vůbec nezkoumal.

Dupová je už na svobodě, na konci roku 2010 ji soud propustil na kauci a po složení písemného slibu. Žena už byla mezitím odsouzena v Brně v procesu s předáky zrušené Dělnické strany za projevy na prvomájové demonstraci 2009. Představitelé zrušené partaje dostali podmínky a peněžité tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám