Hlavní obsah

Ústavní soud dal po letech demonstrantům šanci na omluvu za policejní zásah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice stoupenců squattingu se po letech možná dočká omluvy policie za zásah z roku 2009. Šanci jim dal ve středu Ústavní soud (ÚS). Doposud justice nároky trojice odmítala s poukazem na to, že jsou promlčené.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu.

Článek

„Po všech těch letech jde v uvozovkách jen o princip, ale o princip ústavní, podstatný,“ řekl soudce Ludvík David. Doplnil, že pokud bude stát trvat na tom, že k omluvě není důvod, může spor trvat ještě roky.

Trojice se v roce 2009 zúčastnila akce, jež skončila tvrdými střety s policisty. Squatteři a jejich příznivci se tehdy sešli na Palackého náměstí s cílem obsadit v metropoli některou z nevyužívaných budov. Vybrali si velký dům soukromého majitele na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi, v němž kdysi byly lázně. Odpoledne a večer proti účastníkům akce zasáhla policie, zadržela desítky lidí.

Trojice tvrdí, že s nimi policisté následně zacházeli nepřiměřeným způsobem. Žádala proto od státu odškodnění 50 tisíc korun pro každého plus omluvu za nemajetkovou újmu. Nárok na peněžní odškodnění trojice uplatnila po lhůtě, spor však pokračoval ohledně případné omluvy.

Podle státu je promlčený také nárok na omluvu. Ústavní soudci ale v středu poukázali na to, že právní názor justice na promlčitelnost podobného nároku se změnil až několik let poté, co trojice žalobu podala. Proto se soudy musí nárokem věcně zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám