Hlavní obsah

Usáma měl skončit před soudem, říkají čeští muslimové

Právo, tr, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle českých muslimů je zabití Usámy bin Ládina spíše pomsta než vítězství. Bin Ládin měl podle nich být odsouzen u soudu a nikoli být zabit bez možnosti se hájit.

Článek

„Ten člověk mnoho neznamenal, ani už neměl tolik příznivců. Stal se sice ikonou pro určitý druh teroru, ale faktický význam neměl,“ řekl předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Hassan Alrawi Muneeba. Na otázku, zda bylo správné nejhledanějšího teroristu zabít, šéf českých muslimů odpověděl: „To vědí jen Američané a Bůh. Pokud skutečně stál za 11. zářím 2001, zaslouží být potrestán.“

Podle Vladimíra Sáňky z Ústředí muslimských obcí by bylo spravedlivější, kdyby se Usáma dostal před soud. „Bylo by to lepší, než ho bez soudu zabít. U soudu se mohlo prokázat, co provedl a objasnit spoustu věcí, které už objasněny nebudou,“ řekl Právu Sáňka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

Hassan Alrawi hodnotí bin Ládinovo dopadení jako správné, ale za mnohem důležitější považuje, co bude dál. „Hovořil jsem dnes s mnoha muslimy, mají různé názory na zabití bin Ládina. Ale shodují se v tom, že kvůli bin Ládinovi a tragédii v New Yorku byli postiženi všichni muslimové a zvláště Arabové. Nemuslimská veřejnost je apriorně považuje za teroristy, nejmarkantnější je to na letištích,“ zdůraznil Hassan Alrawi, původem Iráčan.

Sám to prý pociťuje také: „Na hranicích s Chorvatskem bývám pokaždé odstaven a zvlášť prohlížen. Je to velmi nepříjemné. Náhled veřejnosti na muslimy by se měl změnit k lepšímu,“ dodal.

Odvety al-Kajdá se příliš neobává, dramatičtější situace nějaký čas prý potrvá na burzách, jinde ne. Šéf českých muslimů je přesvědčen, že velké množství bin Ládinových příznivců pochopilo, že jeho myšlenky nebyly správné, a odvrátili se od něj. Zároveň Alrawi připouští možnost, že bin Ládin zahynul již dříve, v souvislosti se zpochybňováním jeho smrti v noci na pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

Lidí vyznávajících islámské náboženství žije v Česku na 14 tisíc. Jen v Brně, kde žije také Hassan Alrawi, jich je zhruba tisícovka.

Reklama

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Výběr článků

Načítám