Hlavní obsah

USA tvrdí, že rakety ochrání celou Střední Evropu

Americký protiraketový systém, jehož součástí by měl být i radar v ČR, ochrání i území středoevropských států včetně Česka, Polska a Slovenska. Uvedla to americká agentura Agentura pro raketovou obranu (U.S. Missile Defense Agency).

Článek

Protiraketový systém by zlikvidoval případné balistické rakety středního a dlouhého doletu odpáleny z Blízkého východu nebo ze Severní Koreje. Řekl to mluvčí agentury Rick Lehner.

Americký radar by měl stát ve vojenském újezdu Brdy na Příbramsku. Podle Lehnera ovšem místo pro základnu není ještě definitivně vybráno, bude se o něm ještě jednat a záležet bude též na výsledcích dalších průzkumných prací. Ty plánuje provést tým expertů, který má přijet do Česka. "V současnosti lokalitu, která bude vybrána pro radar, nemohu potvrdit," zmínil.

Lehner doplnil, že americký rozpočet počítá mezi roky 2008 až 2013 s 275 milióny dolarů (asi 5,8 miliard korun) na vybudování a zajištění systému v Evropě včetně radaru.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka v pátečním Právu uvedl, že lokalita už je vybrána. "Bohužel je na mapě, která je utajovaná," uvedl s tím, že místo se ještě po průzkumu může změnit.

ODS a lidovci pro, zelení s podmínkou

USA o umístění základny v ČR požádaly v lednu, vláda Mirka Topolánka (ODS) zatím chystá odpověď. Premiér a jeho strana vybudování radaru v Česku podporují, stejného názoru jsou i lidovci.

Strana zelených požaduje, aby byla základna začleněna do společného obranného systému NATO. Že tomu tak bude potvrdil v minulosti americký velvyslanec v ČR Richard Graber. NATO jeden radar v Česku má - v Nepolisech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám