Hlavní obsah

Úředníci stále čelí nadávkám. Zákon je chrání jen zčásti

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vulgární nadávky, urážky, vyhrožování, někdy i přímé napadení. S tím se setkávají úředníci při jednání s klienty na radnicích, v úřadech, na dopravních inspektorátech. Jen zaměstnanci úřadů práce během celého loňského roku museli čelit 542 incidentům. Naštěstí většinou zůstalo jen u nadávek a výhrůžek. Moc na tom nezměnil ani zákon, podle kterého mohou agresívní lidé dostat až desetitisícovou pokutu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové agresivita klientů stoupá a čas od času dochází i k fyzickým útokům na zaměstnance, které mnohdy končí jejich pracovní neschopností a podáním trestního oznámení na agresora.

V minulosti tak dostala šestiměsíční podmíněný trest žena, která úřednici vyhrožovala zabitím. V rukách policie skončil svého času i muž, který na otázku, zda si shání práci také sám, nebo jen spoléhá na úřad práce, reagoval napadením úřednice, které způsobil otřes mozku.

Pokuta až 15 tisíc

Strážníci museli krotit muže, který si chtěl s úřednicí vyřídit ručně to, že nedostal dvakrát příspěvek na bydlení, či ženu, která si svůj vztek vybíjela na zařízení úřadu.

Právě tyto nepříjemné situace přiměly zákonodárce, aby loni dali do zákona od července nový přestupek „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“, jinými slovy urážka úředníka. Pokuta může při opakování stoupnout z deseti na patnáct tisíc korun.

Ačkoli návrh vlády tehdy prošel Sněmovnou jako nůž máslem, TOP 09, která ho spolu s ODS nepodpořila, ho chce nyní zrušit. Podle šéfa klubu TOP 09 Miroslava Kalouska toto ustanovení nadřazuje stát nad občana. „Státní úředník je služba, nikoli vrchnost, i když se někdy tak chová. Za to, že získal zákonem poměrně značnou ochranu své pozice i platu, musí snést možná někdy i trochu nevrlé chování těch, kteří k nim přicházejí pro službu, kterou si platí,“ dodal Kalousek.

Osobně jsem přesvědčen, že určitá ochrana lidí, kteří pracují na exponovaných místech, by měla být
Pavel Kováčik, KSČM

Podle něj ve chvíli, kdy verbální útok překročí únosnou mez nebo dokonce dojde k fyzickému napadení úředníka, již jde o trestný čin a posuzuje se podle jiného zákona.

Vypuštění sporného paragrafu je nejisté. TOP 09 může znovu počítat s podporou ODS, která zákon tehdy nepodpořila, a nově i pirátů. „S takovým návrhem nemáme problém, protože už v minulosti jsme některé typy přestupků kritizovali,“ řekl Právu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nemohou naopak čekat hlasy od ČSSD. Jak řekl Právu šéf klubu Jan Chvojka, právní úprava „rozhodně neudělala z úředníků nějaké nadlidi“. Podle něho naopak reagovala na mnoho případů, kdy úředníci byli cílem slovních urážek nebo nepravdivých obvinění např. z opilosti. „Není důvod krátce po zavedení ustanovení zrušit,“ dodal Chvojka.

S podporou váhají i komunisté a Starostové. Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika je vypuštění paragrafu na důkladné zvážení. „Osobně jsem přesvědčen, že určitá ochrana lidí, kteří pracují na exponovaných místech, by měla být,“ řekl Právu s tím, že klub se čerstvým návrhem zatím nezabýval.

Jako prevence se osvědčuje, že v jedné místnosti sedí víc úřednic
Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR

Také podle místopředsedkyně klubu STAN a dlouholeté komunální političky Věry Kovářové je ochrana lidí na radnicích potřebná. „Někdy je to rizikové povolání. A úřednice nejsou policisté, kteří jsou proti agresívním lidem vycvičeni,“ řekla Právu. „Pokud bych měl rozhodovat, tak bych především chtěl vědět, zda se vůbec podle tohoto paragrafu postupuje a jak často,“ řekl Právu místopředseda klubu ANO Josef Hájek: „Pokud takové případy na přestupkových komisích nejsou řešeny, pak to lze nejspíš vypustit, ale v opačném případě bych byl opatrný.“

Drogy a alkohol

Podle Beránkové čelí pracovníci úřadů práce, mezi nimiž je 99 procent žen, nepublikovatelným výrazům, ale také pohrůžkám zbitím, fyzickou likvidací, ztrátou zaměstnání, podáním trestního oznámení či nařčením z rasismu a šikany. Roli hraje alkohol či drogy.

„Jako prevence se osvědčuje, že v jedné místnosti sedí víc úřednic, kanceláře jsou propojené. Instalována jsou přepážková skla, SOS tlačítka, bezpečnostní kamery. Pozitivně působí i přítomnost asistentů prevence kriminality, které úřad v rámci veřejně prospěšných prací finančně podporuje. Pracoviště pravidelně navštěvují strážníci i policisté, v případě potřeby zasahují velmi rychle,“ sdělila mluvčí Právu s tím, že se připravují další bezpečnostní opatření a zaměstnanci se školí, jak v krizových okamžicích reagovat.

Výběr článků

Načítám