Hlavní obsah

Úředníci budou muset být k lidem sdílnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna podpořila návrh novely zákona o svobodném přístupu k informacím. Poslanci sice odmítli úpravy Senátu, schválili ale původní poslaneckou předlohu. Úřady by si tak neměly za poskytnuté služby účtovat přemrštěné částky.

Článek

Státní úředníci by ale na oplátku mohli žádat úhradu například za mimořádně rozsáhlé vyhledávání. Pro novelu v pátek zvedlo ruku 106 ze 173 přítomných zákonodárců.

Novela zákona o informacích mimo jiné upřesňuje, jak se úřad může odvolat na obchodní tajemství, které je důvodem, aby požadovaný údaj neposkytl. Novela usiluje o to, aby situace v takovém případě odpovídala znění v obchodnímu zákoníku, který obchodní tajemství přesně definuje.

Komunista Václav Exner upozornil na to, že se počítá s účinností normy od 1. ledna 2006, je tedy retroaktivní. Nyní předpis posoudí prezident Václav Klaus. Exner uvedl, že se zpětnou účinností normy může být problém. Bývalý prezident Václav Havel podle něj jiný zákon kvůli podobnému problému Sněmovně vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám