Hlavní obsah

Úřady práce praskají ve švech

ČESKÁ REPUBLIKA

"Třikrát mi pracovní smlouvu prodloužili, vždycky o rok. A když jsem se v půlce prosince ptal, co je se smlouvou na rok 2004, tak mi akorát řekli, že už nemají zájem. Důvod prý uvádět nemusí, tak jsem tady," postěžoval si v úterý ve frontě na plzeňském úřadu práce starší muž, který podle svých slov ještě před několika dny šéfoval skladu jednoho z místních velkoobchodů.

Článek

Jeho osud je podobný zkušenostem stovek nových nezaměstnaných, kteří od Nového roku zaplavují úřady práce. Jde vesměs o lidi, které zaměstnavatel k 31.12. loňského roku propustil. Některé úřadovny tak v těchto dnech doslova praskaly ve švech a lidé čekají hodiny ve frontách.

"Jen dopoledne u nás bylo na sto lidí, těžko se nám sem vešli. Už v pátek to bylo silné, ale očekávali jsme to. Přicházejí lidé všeho věku. Firmy na konci roku propouštějí a ti, co jsou u nás už poněkolikáté, přijdou na Nový rok zase," řekla Právu ředitelka Úřadu práce (ÚP) v Praze 10 Božena Králová

"Je tady takový blázinec, že lidi nestačíme ani evidovat. Máme tu rozhodně víc lidí než normálně. Čekají dvě až tři hodiny. Převažují vysokoškoláci a středoškoláci. Spousta firem totiž skončila. Nával jsme čekali, je to každým rokem v lednu a létě," komentovala přeplněné chodby ÚP v Praze 4 vedoucí oddělení zprostředkování práce Alena Rybová

Starší lidé převažují

Jen v Ostravě v pondělí počet nově evidovaných překročil 550. Pro všechny uchazeče tu přitom evidují pouze 670 míst. "Nemůžeme však říci, že by z nějaké firmy přišlo více lidí, řádově například v desítkách," informovala Právo tisková mluvčí ÚP v Ostravě Svatava Baďurová, podle které značný podíl nově evidovaných nezaměstnaných představují lidé nad 50 let.

"Je zřejmé, že některé firmy propouštěly ty, kteří mohou odejít po nějaké době do starobního či předčasného starobního důchodu. Většina nových uchazečů o zaměstnání má jen základní vzdělání nebo jsou vyučeni a bude mimořádně obtížné pro ně najít nové uplatnění," dodala.

Vedle nových uchazečů o zaměstnání však na úřady práce přicházeli i lidé, kteří práci marně shánějí několik měsíců, či dokonce celá léta.

"Bez práce jsem osm let. Občas se mi na krátkou dobu něco podaří sehnat, umím psát na stroji, takže jsem dělala i asistentku. Ale nic stálého se mi nedaří najít. A to víte, už nejsem nejmladší, o lidi v mém věku se firmy neperou," posteskla na ÚP ve Frýdku-Místku asi 48letá žena s vysokoškolským vzděláním v oboru sociologie a ekonomie.

Sezónní práce nejsou jedinou příčinou růstu

V závěru roku je podle analytiků už tradičně situace na trhu práce ovlivněna ukončením takzvaných sezónních prací. Současně však letos někteří upozorňují, že řady nezaměstnaných se postupně rozrůstají, aniž by většina z velkých zaměstnavatelů v tom či onom regionu výrazně propouštěla. Například na Olomoucku jen část nově registrovaných uchazečů tvoří pracovníci stavebních firem, kamenolomů, zemědělských podniků nebo cukrovarů, kde už skončila řepná kampaň.

"Od rána se před úřadem práce tvořily fronty. Předpokládám, že nárůst nezaměstnanosti bude dost vysoký. Určitě vyšší než v předcházejícím měsíci. Nebylo nám hlášeno žádné hromadné propouštění, ale některé firmy se zaměstnanci uzavírají pouze smlouvy na dobu určitou. Na zimu své pracovníky odkládají na úřadech práce, aby je na jaře opět nabraly zpátky," sdělil Právu analytik olomouckého Úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Ředitel břeclavského ÚP Jaroslav Valný se také obává, jak se projeví zpřísněné požadavky hygieniků na zpracovatelské firmy v potravinářském sektoru. Z této sféry podnikání se může podle něho rekrutovat další vlna nezaměstnaných, protože ne každý podnik se bude umět nárokům přizpůsobit.

Anketa

Jakou máte zaměstnaneckou smlouvu?
na dobu určitou
27,6 %
na dobu neurčitou
50,7 %
nejsem v zaměstnaneckém poměru
21,7 %
Celkem hlasovalo 272 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám