Hlavní obsah

Úřad vlády se připojil k řízení o stamilióny v kauze Promopro

– Praha • Aktualizováno

Úřad vlády se rozhodl připojit k požadavku na náhradu škody, která měla vzniknout v souvislosti s veřejnou zakázkou pro zajištění ozvučení akcí během českého předsednictví EU. V kauze, pro niž se vžilo označení Promopro, požaduje náhradu škody ve výši přesahující 388 miliónů korun. V pátek to oznámil šéf úřadu vlády Pavel Dvořák.

Foto: Novinky

Článek

„Po důkladném seznámení se s celou agendou a na základě externího odborného právního posudku žádáme o náhradu škody u všech 12 dosud obviněných osob, kterými jsou tehdejší jednatel společnosti Promopro, zástupci spolupracujících obchodních společností a případně další spolupodílející se osoby včetně tří bývalých zaměstnanců Úřadu vlády České republiky, kteří byli odpovědní za tuto zakázku,“ uvedl Dvořák, který se do čela úřadu postavil v lednu po nástupu Sobotkova kabinetu.

Podle dříve zveřejněných informací patří mezi obviněné pracovníky úřadu vlády bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko.

Promopro inkasovalo přes půl miliardy

„Úřadem vlády ČR byly propláceny činnosti, které vůbec nebyly provedeny nebo nesouvisely s akcemi konanými v rámci předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009, čímž měla být na majetku České republiky způsobena škoda ve výši 388 mil. Kč,“ uvedl před časem v souvislosti s podáním obžaloby státní zástupce Tomáš Černý.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno přes půl miliardy korun. Zakázku získala bez výběrového řízení.

Kostlivci ve skříni

Připojení k trestnímu řízení je součástí inventury „kostlivců“ ve vládních skříních, k čemuž i ministerstva vyzval Sobotka. Novák prý ve Strakovce zatím narazil na sedm problematických kauz z dob Topolánkovy, Fischerovy a Nečasovy vlády.

Čtyři případy se týkají možných pochybení při zadávání nebo uskutečňování veřejných zakázek, dvě kauzy neukončených soudních sporů a jeden otazník visí nad možným pochybením při poskytování dotací. Kromě Promopra se ale případné škody pohybují maximálně v jednotkách miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám