Hlavní obsah

Úřad vlády nepotvrdil Vondrův údaj o platbách Promopru

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad vlády se v úterý nepřímo distancoval od údajů o platbách firmě Promopro, které veřejně šíří ministr obrany Alexandr Vondra. Mluvčí vlády Jan Osúch Právo informoval, že Úřad vlády firmě zaplatil téměř 551 miliónů. Vondra přitom uvedl, že to bylo 474 miliónů.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

„Celkem bylo této firmě zaplaceno Úřadem vlády České republiky téměř 551 milionů Kč, včetně DPH. Tato částka vyplývá z vnitřního elektronického účetního systému úřadu a byla prověřena dvěma následnými kontrolami,“ sdělil Právu Osúch.

Vondra přitom v pondělí v Českém rozhlase tvrdil, že firma Promopro inkasovala celkem 474 miliónů, aniž by upřesnil, zda to bylo včetně DPH. Ale ani tak by jeho cifra neodpovídala údajům tiskového mluvčího vlády. [celá zpráva]

Spolumajitel Promopra Jaroslav Veselý zase tvrdí, že jeho firma inkasovala od státu 496 miliónů. Pokud by to bylo bez DPH, tak s DPH to je zhruba 590 miliónů. Ani tady tedy čísla nesedí.

Zřejmě proto sdělil Osúch Právu, že „Úřad vlády své údaje nesrovnával s žádným výrokem politika ani firmy Promopro. Je to číslo, za kterým si stojíme“ uvedl.

Osúch dále informoval, že „v době působení vicepremiéra Vondry, tj. v období do 8. 5. 2009, bylo Úřadem vlády vyplaceno cca 283 miliónů Kč včetně DPH. Následně, do 30. 11. 2009, v době, kdy sekci vedl Štefan Fülle, bylo vyplaceno cca 178 miliónů Kč a v době do 31. 12. 2009, kdy sekci vedl Juraj Chmiel, bylo vyplaceno dalších cca 90 miliónů Kč. Úřad vlády proplatil společnosti Promopro celkem 183 faktur“. České předsednictví skončilo 30. 6. 2009.

Téměř pod všemi fakturami je podle Osúcha podepsaná tehdejší náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Jana Hendrichová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám