Hlavní obsah

Úřad Vesecké v kauze Čunek ovlivňoval policii

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) mělo v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mnohem závažnější roli, než dosud připouštělo. Náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké Karel Černovský podle informací Práva zasáhl loni v květnu do vyšetřování původního vyšetřovatele kauzy, ostravského policisty Milana Šošovičky.

Článek

Přes podřízené státní zástupce mu uložil, aby znovu vyslechl jednu zásadní svědkyni. Policista proto musel již uzavřené vyšetřování znovu obnovit a Nejvyšší státní zastupitelství tak získalo prostor a čas pro přeložení případu do Jihlavy, ke kterému došlo jen asi o dva týdny později. Tamní státní zástupce pak stíhání vicepremiéra zastavil.

Černovský stejně jako Vesecká a další prohrál minulý týden s Marií Benešovou prvoinstanční soud, kde se domáhal omluvy za její výroky o justiční mafii.

"V době, kdy se již strany seznamovaly se spisem, jsem dostal od státního zastupitelství na návrh obhajoby pokyn k výslechu dalšího svědka. Mám informaci, že tento pokyn vydal náměstek Černovský,“ řekl minulý týden Šošovička u Okresního soudu v Olomouci, kde vypovídal jako svědek v případu vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka. Ten je obžalovaný pro křivou výpověď ve prospěch Čunka.

Šošovička byl pro tento případ zbaven mlčenlivosti a svědčil paradoxně ve stejný den, kdy středočeský soudce Vojtěch Cepl ml. vynášel v Praze rozsudek ve sporu Vesecké, Černovského a spol. a Benešové.

Podle soudce Cepla důkaz nepřípustného zásahu

Sám Černovský nepopírá, že telefonoval tehdejšímu vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci Ivo Ištvanovi, a ani to, že žádal o doplnění důkazů.

Cepl ve svém rozsudku konstatoval, že Černovský před ním vypověděl, že "šlo o neprovedení důležitého důkazu, který po jeho zásahu proveden byl“.

Cepl však jeho postup použil ve zdůvodnění rozsudku jako jeden z příkladů nepřípustné intervence v kauze Čunek.

"Není jasné, jaké byly procesní důvody, aby nejvyšší státní zástupce zasahoval přímo do projednávané věci a určoval, jaké důkazy se mají provádět, dokonce zjišťoval, zda byla zjednána náprava,“ uvedl středočeský soudce Cepl.

O výslech svědkyně usiloval Čunkův advokát

Čunkův obhájce Eduard Bruna Právu v úterý přiznal, že to byl on, kdo o výslech svědkyně usiloval. Šlo totiž o manželku dalšího obviněného, Petra Hurty, která měla podle původního obvinění úplatek Čunkovi předat.

"Bylo to v sobotu, kdy jsem se několik hodin snažil sehnat nějakého státního zástupce, který by mohl výslech nařídit. Hurtová totiž měla odjíždět na pět měsíců do USA,“ vysvětlil Bruna a připustil, že jedním ze státních zástupců mohl být i Černovský.

Ištvan není zbaven mlčenlivosti

Telefonát od Černovského potvrzuje i Ištvan. Když vypovídal jako svědek v civilní žalobě Vesecké a spol., v soudní síni soudce Cepla řekl: "Volal mi Černovský a řešili jsme otázku, která na vyšetřování případu Čunek měla vliv.“

Na další dotazy Práva už ale neodpověděl. "Rád bych se k tomu vyjádřil, žel nemohu to učinit v rámci mlčenlivosti. Mohu jen říci, že jsem v souvislosti s touto věcí hovořil u soudu o určitém telefonátu,“ dodal.

Ištvan přitom musel zřejmě být tím, kdo vydal písemný pokyn žalobcům, kteří měli kauzu na starosti. Tito žalobci už podle zákona mohli Šošovičkovi uložit doplnění důkazů.

Benešová: odkdy zasahují do živé kauzy?

Sám Černovský se v úterý vyjádření pro Právo vyhýbal. Nejprve byl podle jeho sekretářky na obědě, ta poté Právu sdělila, že Černovský již odešel a do konce týdne nebude v práci. Mluvčí NSZ pak poslal strohé vyjádření.

"Úkony, které Nejvyšší státní zastupitelství v trestní věci Jiřího Čunka učinilo, mají oporu ve spisovém materiálu, přičemž veškerý postup byl přezkoumán ministerstvem spravedlnosti a shledán zákonným a důvodným,“ napsal mluvčí Pavel Foltán místo odpovědi na několik dotazů Práva.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Krok Černovského je přitom velmi nestandardní. "Odkdy dává Nejvyšší státní zastupitelství pokyn okresním žalobcům do živé kauzy? Jeví se mi to jako velmi podezřelý a nestandardní postup, který podle mě je dokonce v rozporu se zákonem o státním zastupitelství,“ kritizovala náměstka Vesecké Benešová.

Se svým názorem ovšem není sama. "Ve své praxi jsem se s takovým postupem nikdy nesetkala,“ řekla Právu vysoce postavená státní zástupkyně, která si nepřála být jmenována.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám