Hlavní obsah

Uprchlíci z Okrouhlíku se stěhují, část míří do Prahy

Ostrava
Aktualizováno

Skupina iráckých křesťanů, kteří byli doposud ubytováni v Okrouhlíku u Jihlavy se stěhují. Jedna čtyřčlenná rodina hledá s pomocí Armády spásy byt v Praze, dalších 25 uprchlíků zatím zůstává v Jihlavě. Jde o skupinu, která podle informací ze čtvrtka uvažuje o tom, že Česko opustí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skupina iráckých křesťanských uprchlíků se stěhovala z rekreačního střediska Okrouhlík v Čížově u Jihlavy do nového ubytování. Na snímku jeden z dobrovolníků pomáhá dětem se stěhováním.

Článek

Mluvčí nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl řekl, že osud lidí z Okrouhlíku ještě není zcela jasný. Čtyřčlenná rodina pastora, která se stěhuje do bytu v Praze, chce v Česku zůstat. Větší skupina se prý ještě rozhoduje. [celá zpráva]

"Pokud my víme, tak oni nejsou pevně rozhodnutí o ničem," řekl v pátek Frýdl. "Může se stát, že řeknou ano, my tady zůstáváme a zůstáváme v programu Nadačního fondu Generace 21, může se stát to, že řeknou ne, my odjíždíme zpátky do Iráku."

Stěhování ze střediska bylo plánováno. Středisko Okrouhlík totiž v sezoně využívají turisté.

Do Iráku se chce vrátit osmičlenná skupina lidí, kteří jsou nyní v Brně. Zdůvodnili to téím, že prarodičům se stýská a chtějí umřít v rodné zemi.

Uprchlíci v Soběšovicích návrat neplánují

Naopak uprchlíci, kteří pobývají v areálu Přístav v Soběšovicích u Žermanické přehrady, o odchodu z ČR neuvažují. V pátek to sdělil Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, jež se o uprchlíky v regionu stará.  „U nás podobné problémy jako v Brně či Jihlavě nenastaly,” řekl.

Devatenáctičlenná skupina v Moravskoslezském kraji má už ale jedno stěhování za sebou. Nejprve bydlela v areálu Karmel ve Smilovicích na Třinecku. V těchto dnech se přestěhovala do Soběšovic v okrese Frýdek-Místek. Slezská diakonie pro uprchlíky zatím nemá byty a středisko Karmel už má od dubna ubytovací kapacity nasmlouvány pro jiné účely. „Reakce na nové ubytování jsou pozitivní,” řekl Kašpárek.

Projekt přesídlení iráckých křesťanů
Projekt s rozpočtem kolem 15 miliónů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů. Do Česka by postupně mělo přesídlit zhruba 150 iráckých křesťanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám