Hlavní obsah

ÚOOZ bude po Kubicem na čas velet jeho rival

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mohl by dlouholetý hráč fotbalové Slavie jít dělat kapitána konkurenční Sparty? Vzhledem ke známé nevraživosti obou týmů by to zřejmě příliš nadšení nevyvolalo. Něco podobného se teď ale chystá na elitním policejním Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Článek

Po ohlášeném odchodu dosavadního šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho i všech jeho náměstků, který se očekává začátkem příštího roku, má být totiž podle informací Práva vedením tohoto protimafiánského útvaru pověřen současný zástupce náměstka policejního prezidenta Robert Šlachta.

Byl zástupcem protidrogové centrály

Příčinou nynější značné nervozity na ÚOOZ je ale hlavně jeho předchozí působiště. Šlachta totiž až do letošního října pracoval jako zástupce šéfa Národní protidrogové centrály (NPC) Jiřího Komorouse a mezi žádnými jinými policejními útvary v poslední době nepanovala větší nevraživost než mezi NPC a Kubiceho lidmi.

Byl to ostatně právě slovní a málem i pěstní souboj obou šéfů na srpnové poradě vedení policie, kvůli kterému dostal Kubice v krátké době už druhou důtku, opravňující policejní šéfy k jeho případnému odvolání.

Detektivové se bojí čistek

Kubiceho podřízení se nyní bojí, že s nástupem Šlachty zasáhnou ÚOOZ, který v současné době decimují rozsáhlé odchody do civilu, další čistky. "Nikdo neví, co se bude dít, atmosféra je tu doslova strašná," řekl Právu jeden z tamních detektivů. Plánované pověření Šlachty vedením útvaru ve středu oficiálně potvrdila mluvčí republikové kriminálky Pavla Kopecká. "Bude tu funkci vykonávat, protože už nyní do jeho kompetencí coby zástupce šéfa kriminálky ÚOOZ spadá, takže jde o logický krok," uvedla Kopecká s tím, že Šlachta ÚOOZ povede do doby, než bude vybrán řádný Kubiceho nástupce.

Ten by podle Kopecké mohl být teoreticky znám v průběhu března příštího roku, zároveň se ale hledání může značně protáhnout. Kandidát na šéfa ÚOOZ musí splňovat poměrně přísné požadavky a do vedoucích funkcí se navíc v poslední době příliš policistů nehrne. Například do nedávného výběrového řízení na post šéfa republikové dopravky se přihlásil jediný kandidát.

Nového šéfa potřebuje i protikorupční

Jaké první kroky v čele útvaru Šlachta chystá, nechtěl včera sdělovat. "Nebudu to vůbec komentovat," řekl policista, o kterém se v souvislosti s vedením ÚOOZ po Kubicem v minulosti spekulovalo již několikrát. Jeho jméno se zmiňovalo letos na jaře i při hledání nového policejního prezidenta za odstoupivšího Vladislava Husáka.

ÚOOZ zároveň není jediným celostátním útvarem bojujícím s tou nejzávažnější kriminalitou, pro který bude muset vedení policie hledat nového šéfa. Svůj odchod do civilu už totiž ohlásila i ředitelka protikorupční policie Renata Strnadová. "V tomto případě je situace s pověřením jednodušší, protože na rozdíl od ÚOOZ odtud neodchází i všichni zástupci ředitele, takže vedením útvaru bude dočasně pověřen současný první náměstek," uvedla Kopecká.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice se rozhodl odejít od policie

Ředitel elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice a jeho tři náměstci Hynek Vlas, Jiří Sadílek a Evžen Vesecký požádali...

S Kubicem opouští ÚOOZ dalších 45 detektivů

Poté, co šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice minulý týden požádal o odchod do civilu ke konci letošního roku, opouští elitní...

Výběr článků

Načítám