Hlavní obsah

Unionisté by rozpadem klubu přišli o výhody

Právo, luk
PRAHA

Klub poslanců US-DEU se možná na úterním zasedání rozpadne, odejdou-li z něj nestraníci Tomáš Vrbík či Marian Bielesz. Strana by tak přišla a o řadu výhod.

Foto: Martina Sihelská

Novoroční punč ve Stříbře.

Článek

Vrbík chce členy klubu informovat o svém pohledu na víkendový sjezd unie v Hradci Králové. "Nové vedení ve mně vyvolává pocit, že Unie svobody je přesvědčena, že žádné chyby nedělala, že její politika celou dobu byla správná, místo aby se zamýšlela nad tím, jak se vrátit k základním bodům programu," řekl včera Právu Vrbík. Definitivní rozhodnutí zatím nechtěl sdělovat.

Jen organizovaná skupina

US-DEU má nyní ve Sněmovně deset poslanců, což je minimální počet zákonodárců opravňující k existenci klubu. Při poklesu počtu členů by unionisté přišli mimo jiné o kancelář, její vybavení, administrativní sílu a šéf klubu Karel Kühnl o služební auto. Kühnl na dotaz Práva řekl: "Prostě konstatuji, že nebude-li mít deset členů, nebude klubem a bude organizovanou skupinou."

Unionistům bez ohledu na klub zůstává roční příspěvek 900 tisíc korun za každého poslance. Za unii bylo v roce 2002 zvoleno devět poslanců. Aby mohla vytvořit klub "půjčila" si od KDU-ČSL Svatopluka Karáska. Státní příspěvek však dostávají stále lidovci, za něž byl Karásek v rámci tehdejší Koalice zvolen.

Bielesz by podle ČT nepodpořil vládu, v které by nebyli unionističtí ministři. Jeho hlas získá podle něj vláda, který bude mít "rozumný program".

Vrbík má podmínky

Úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross, pokud jej prezident pověří sestavením vlády, zřejmě nebude moci počítat ani s Vrbíkovou podporou. Poslanec by podle svých slov dal hlas pouze takové vládě, která by ve svém programovém prohlášení měla radikální snížení deficitu státního rozpočtu, snížení daní či deregulace nájemného, tedy body, které původně prosazovala US, uvedl Vrbík. Popřel, že by zvažoval vstup do jiné strany.

Naopak další nestraník Petr Kott dává budoucímu kabinetu jistou naději. "Kdyby byla sestavena vláda, kde by bylo přijatelné personální složení a pro mě přijatelné programové prohlášení, tak nevylučuji podporu," řekl Právu. Jasně odmítl pouze vládu s jakoukoli podporou KSČM.

Kott se příliš neshoduje s názorem své bývalé strany - ODS, která chce předčasné volby. "Vyvolat předčasné volby, byť já bych se tomu zcela nebránil, není tak jednoduché. A není k tomu vůle, alespoň pokud vím," uvedl Kott.

Reklama

Výběr článků

Načítám