Hlavní obsah

Unie svobody už nechce měnit reformu

Novinky, Jitka Götzová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unionisté již nemíní hýbat s vládní reformou veřejných financí, kterou budou poslanci schvalovat ještě v září. Vicepremiér a šéf unionistů Petr Mareš Právu řekl: "Naši poslanci nebudou předkládat pozměňovací návrhy s výjimkou možných oprav některých technických chyb."

Článek

US nedávno pohrozila odchodem z vlády, budou-li přijaty radikální pozměňovací návrhy z dílny ČSSD. Podle Mareše nyní návrhy vyhodnocují ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) a šéf rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Koaliční představitelé se k pozměňovacím návrhům vyjádří v neděli. Mareš zopakoval, že US požádá koaliční partnery o odklad projednávání zákona o DPH. Ten v červenci vetoval prezident Václav Klaus a vládní koalici by na jeho přehlasování chyběl hlas poslankyně Hany Marvanové (US-DEU), která bude nejspíš v době schůze v porodnici.

Za KSČM budou o osudu reformních zákonů, ale možná i koaliční vlády s ČSSD a ODS vyjednávat předseda Miroslav Grebeníček a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Rozhodl o tom poslanecký klub.Ten dostane v pátek doporučení výkonného výboru KSČM, jak by měl hlasovat. Komunisté jsou proti předčasným volbám, neboť se obávají nástupu pravicové vlády. Upřednostňují proto menšinovou vládu ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám