Hlavní obsah

Ukrajinci v Česku odmítají přebírat doporučenou poštu, nechtějí do války

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Ukrajinci, kteří pracují v Česku, si odmítají přebírat doporučenou poštu. Bojí se totiž, že v ní bude povolávací rozkaz. A jít válčit na východní Ukrajinu s proruskými separatisty se jim nechce. Zde žijí, zde pracují, zde už často mají rodiny a jejich děti chodí do českých škol.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajincům žijícím v Česku se nechce jít bojovat na Ukrajinu.

Článek

„Jsem tady už deset let. Dělám soboty, neděle, na pracovní dobu se nehledí, volno mám tak jednou za měsíc. Ale vydělám si. Měsíčně tak kolem padesáti tisíc, někdy i více. Mám větší plat než mnozí Češi,“ říká osmatřicetiletý Oleksandr, který pracuje v české stavební firmě specializované na izolace velkých budov.

„Většinu peněz posílám rodičům a sestře. A teď bych tady měl se vším seknout a rukovat do války?“ dodal Oleksandr.

Jeho kolega-jeřábník souhlasně přikyvuje: „Poštu si nepřebíráme. S rodinami můžeme komunikovat přes internet, poštu nepotřebujeme. Několika mým kamarádům, co dělají i na jiných stavbách po Česku, už povolávací rozkaz přišel. Kdo ví, kde je jim teď konec.“

„Mám malou stavební společnost. Děláme tady patnáct let. Žiji zde i s manželkou a dětmi. Na Ukrajinu jezdíme za příbuznými o prázdninách, ale jinak už patříme sem, do Čech. Vždyť stavíme a děláme rekonstrukce pro Čechy a některým českým dělníkům také dávám práci. Nedávno jsem si na úvěr pořídil dodávku, děláme od nevidím do nevidím. A teď se mám nechat zabít někde u Doněcku?“ tvrdil pětačtyřicetiletý Igor, zrovna když na Praze 3 vykládal pytle se stavebním materiálem.

Ještě větší strach mají jejich ženy

Ještě více než ukrajinští muži v Čechách se nyní pošty děsí jejich ženy, ať už Ukrajinky, nebo Češky.

„Mému muži už přišel povolávací rozkaz, ale nevíme, kam se obrátit, aby nemusel a neměl z toho problémy,“ píše jedna z nich na diskusním fóru o Ukrajině.

„Nám ještě nic nepřišlo, ale strašně se toho děsím. A taky nevím, jak reagovat, kdyby ho povolali. Nechce tam jít, vždyť je to nelogický!“ reaguje další z diskutujících pod jménem Lenka.

Kolují zde také obavy, že pokud se konflikt na Ukrajině bude ještě prohlubovat, začnou povolávací rozkazy chodit i ženám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám