Hlavní obsah

Ukrajina rozhoduje o sobě i o Rusku

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli se uskuteční na Ukrajině nové druhé kolo prezidentských voleb, protože výsledky původního druhého kola zrušil kvůli volebním podvodům tamní Nejvyšší soud. Žertem nazývají někteří zrušené volby prvním druhým kolem, a ty nastávající druhým druhým kolem naznačujíce, že by mohlo být třeba i třetí druhé kolo.

Foto: Lenka Hatlapatková
Článek

V některých volebních okrscích na východě země bylo i třicet procent voličů, kteří přijali "nabídku" a "požádali" o návštěvu volební komise v bytě. Jak potom taková volba vypadá, známe z jednoho domova důchodců v Ústí nad Labem. Z tajné volby se tam stala veřejná. Na Ukrajině takoví "nemohoucí" voliči s mnohem větší naléhavostí než u nás "věděli", koho volit. Juščenko tam neměl šanci.

Volebních podvodů bude v neděli méně. Nejvyšší rada (ukrajinský parlament) přijala totiž nyní nový volební zákon. Každý, kdo nevolí v místě trvalého bydliště - a byly to statisíce lidí - dostane do občanky razítko. Tak se má zabránit "autobusové demokracii", tedy několikanásobné volbě na několika místech. Omezuje se i ambulantní volba po domech pouze na těžce nemocné.

Prezident Leonid Kučma podepsal zákon už při jeho přijetí v Nejvyšší radě, takže je účinný. Kučma totiž v listopadu včas nepodepsal tehdy přijatý volební zákon, který k omezení podvodů směřoval, takže do voleb nenabyl účinnosti. Našli se lidé, kteří svého prezidenta pomlouvali, že podvodům přál, protože fandil Janukovyčovi.

Osm, možná deset tisíc pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (mezi nimiž převládají Kanaďané a Američané), Rady Evropy, Evropského parlamentu a parlamentů jednotlivých členských států Unie, ale i zástupci Společenství nezávislých států (což je českými médii poněkud utajovaný svazek někdejších sovětských republik bez pobaltských států), bude přítomno volebním aktům i sčítání hlasů. Právě kritické hlasy OBSE a EU s konkrétními případy volebních vad a pochybení přispěly k rozhodnutí volby opakovat.

Nejlepší zárukou regulérnosti voleb je ale - nebojme se toho fučíkovského slova - bdělost občanů. Energie pomerančových mítinků v Kyjevě a v dalších ukrajinských městech by se měla vlít do kontroly voleb. Také proto, aby odpůrci "oranžové revoluce" na Ukrajině a i v Rusku viděli, že toto lidové hnutí není v režii Bílého domu, ale sleduje oprávněné zájmy Ukrajiny a jejích občanů. I na východě země chtějí lidé správný průběh voleb, včetně těch, kdo dávají přednost Janukovyčovi.

Volby zřejmě vyhraje Juščenko. Pár procent dostane i kvůli výroku vídeňských lékařů, kteří nedávné zohyzdění jeho tváře připsali na vrub otravy dioxinem. Paradoxně Janukovyč vítá zcela novou ústavní reformu, která značně omezuje prezidentské pravomoci, zatímco Juščenkova mluvčí - i z hlediska trestního práva problematická Julia Tymošenková - se staví proti.

Tento ústavní posun od amerického prezidentského modelu k evropské demokracii parlamentního typu je pro Ukrajinu a její možný vstup do Unie důležitější, než to, zda bude prezidentem Janukovyč, zastupující několik nejbohatších rodin, které Ukrajinu rozkradly, nebo Juščenko, jejž podporují nejen stovky menších žraloků, kteří přišli při privatizaci-prichvatizaci zkrátka, ale i milióny lidí, jimž jde o demokracii.

Výsledek bude důležitý i pro Ruskou federaci, protože Ukrajinou demokracie nekončí, i v Rusku se o ni zápasí. Dnešní americká podpora oranžové revoluci - a tím i posílení vlivu EU - bude pohrobky Bushovy konfrontační politiky možná ještě mrzet. Za deset či dvacet let by totiž nemusela končit Unie ani na ukrajinsko-ruských hranicích.

PRÁVO 23. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám