Hlavní obsah

Ukradli mi 75 tisíc podpisů k prezidentské kandidatuře, tvrdí konspirační teoretik Toman

Vyřazený prezidentský kandidát Josef Toman se chce bránit žalobou proti svému nezařazení do voleb hlavy státu. Tvrdí, že nasbíral téměř 75 000 podpisů občanů, podle ministerstva vnitra jich ale dodal jen 11. Toman je přesvědčen o tom, že někdo podpisy ukradl, uvedl v úterý v tiskové zprávě za Výbor pro veřejné blaho Norbert Naxera.

Foto: Volební web Josefa Tomana

Vyřazený prezidentský kandidát Josef Toman

Článek

Toman je přesvědčen o tom, že petiční archy, které na vnitro údajně poslal poštou ve třech balících, byly správně vyplněné, protože podpisy sbírali lidé, kterým věří. Naxer dodal, že Toman kandidátní listinu podal řádně a že mu téměř všechny podpisy „byly neznámými osobami ukradeny”, a to možná přímo na ministerstvu vnitra.

„Jedná se o skandální volební podvod, který je v dějinách ČR zcela mimořádný, jedná se o vážné ohrožení demokracie v České republice,” uvedl Naxera. Úmyslem pachatelů podle něj nepochybně bylo zabránit „nepohodlnému kandidátovi ucházet se o funkci prezidenta”.

Toman proto chce podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, chce se domáhat, aby byl zařazen na seznam potvrzených kandidátů. Zároveň podle Naxery podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z trestného činu maření voleb.

Vnitro: Dodal jen 11 podpisů

Ministerstvo vnitra pochybení odmítá, uvedlo, že při posuzování kandidátních listin postupuje striktně podle zákona. „Z výzvy k odstranění závad je patrné, že ministerstvo vnitra obdrželo v případě kandidátní listiny pana Tomana petiční archy s pouze 11 podpisy," sdělila Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

„Podporu ze strany zákonodárců a všechny petice s podpisy občanů, které ministerstvo vnitra obdrží při podání kandidátní listiny, řádně zaevidujeme a v rámci správního řízení o registraci či odmítnutí kandidátní listiny posoudíme,” dodala.

Rozhodnutí vnitro vydá 24. listopadu. Když budou mít kandidáti pochybnosti, mohou se obrátit na soud.

Konspirační teoretik Toman

Toman byl jedním z 20 kandidátů, kteří se u ministerstva vnitra do prezidentských voleb zaregistrovalo. Úřad už 11 z nich napsal, že nesplnili zákonné podmínky, když zjevně nedodali dostatečný počet podpisů členů Parlamentu nebo občanů nebo že kandidaturu podali pozdě. [celá zpráva]

Toman se na svých webových stránkách označuje za stratéga a konspiračního teoretika. Uvádí, že ČR je protektorátem EU a Německa. Rozpad Československa považuje za nezákonný, a za neplatné proto označuje vše, co se od té doby stalo.

Je přesvědčen, že zabránit v kandidatuře na prezidenta v nynějších volbách i v těch v roce 2013 se mu snaží stát a policie, kteří proti němu používají „lidi přímo či nepřímo spojené” s případy odsouzeného nájemného vraha Jiřího Kajínka nebo s kauzou plzeňských práv. Stát a média označuje za nepřátele lidu.

Toman je přesvědčen, že kdyby se mohl voleb zúčastnit, vyhrál by je. Dokládá to například anketou na Facebooku, ve které hlasovalo několik desítek lidí. Získal v ní podporu přes 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám