Hlavní obsah

Uhynulé labutě na Břeclavsku ptačí chřipku neměly

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/BŘECLAV

Výsledky z laboratoře ve středu vyloučily nebezpečný virus H5N1 u čtyř labutí, které byly na přelomu minulého a tohoto týdne objeveny v oblasti lednických rybníků na Břeclavsku.

Článek

"Přítomnost viru vyloučilo i předběžné vyšetření i rozbor metodou PCR. O ptačí chřipku se tedy nejedná," řekl Právu ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava. Výsledek předběžného vyšetření měl již ve středu kolem poledne, odpoledne se mu dostal i stejně negativní závěr druhého rozboru. Salava zdůraznil, že ptáci byli nalezeni v rozmezí několika dnů a na různých místech Národní přírodní rezervace Lednické rybníky.

"Rozhodně se tedy nejedná o hromadný úhyn, v případě kterého by náš postup byl poněkud odlišný," upozornil Salava. Dvě labutě objevili lidé v sobotu na výtažnících Nesytu, tedy na soustavě malých nádrží pod rybníkem Nesyt, Třetího ohlásili na slepém říčním rameni Dyje, a poslední na Mlýnském rybníku, kde byla v červnu nalezena labuť, pozitivní na nebezpečný virus. Byl to letos jediný případ na Břeclavsku.

Region si užil bezpečnostních opatření i vloni, když na povodňové laguně u nedalekých Kostic byly na ptačí chřipku pozitivně vyšetřeny uhynulé labutě.

Veterináři varují před šířením zvěstí o ptačí chřipce, ne každý úhyn je z důvodu nebezpečné nemoci. "Od počátku roku jsme na jihu Moravy vyšetřovali 40 případů mrtvých ptáků, pozitivní na ptačí chřipku byl jen jeden jediný," řekl Salava. Také vloni byly opakované nálezy uhynulých ptáků v ptačí rezervaci Lednické rybníky odeslány na vyšetření a výsledek byl negativní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám