Hlavní obsah

Účtenka od lékaře bude jen na vyžádání

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékaři, kteří budou od ledna vybírat od pacientů poplatek 30 korun za vyšetření, nemají povinnost jim automaticky vydat účtenku. Tu dají pacientovi jen když si ji vyžádá. Potom ale na ní musí být číslo pojištěnce, razítko zdravotnického zařízení a jméno toho, kdo peníze vybral.

Článek

„Účtenku pacient nepotřebuje proto, že poplatky u lékaře a doplatky za léky do celkového ročního limitu 5000 korun sledují zdravotní pojišťovny. Pacient se tedy nemusí o nic starat,“ řekl Právu Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Jestliže pacient na poplatcích a doplatcích za léky zaplatí více než pět tisíc korun za rok, zdravotní pojišťovna mu peníze vrátí. 

Přesto si ale pacient může u lékaře doklad o zaplacení 30korunového poplatku vyžádat. Ten pak musí splňovat určitá kritéria, jinak bude neplatný. Musí například na něm být i číslo pojištěnce, razítko a podpis osoby, která poplatek přijala.

Doklad z lékárny bude složitější

Trochu jinak tomu bude v lékárnách. Od ledna budeme platit 30 korun za každou položku na receptu. Lékař může předepsat pouze dva druhy léků na jeden recept. To znamená, že zaplatíme za každý lék 30 korun, tedy dohromady 60 korun.

A je jedno, kolik dostaneme balení. Od každého léku lékař může předepsat pouze tři balení. Poplatek ale vždy bude stejný a týká se pouze druhu léků, tzn. v uvedeném případě 60 korun.

Co musí obsahovat účtenkaU lékařečíslo pojištěnce výši poplatkudatum jeho zaplaceníotisk razítka zdravotnického zařízenípodpis osoby, která poplatek přijalaV lékárněvýše doplatku za lékuhrazený regulační poplatek a jeho výševýše doplatku za lék, který se započítává do limitu 5000 korun za rok

V lékárnách jsou pokladny. Běžně lékárník doklad nevydává. I zde si ho můžeme vyžádat a pak na něm bude vytištěn nejen zaplacený doplatek za lék, ale také kolik lék stojí, že jsme zaplatili 30korunový (v našem případě 60korunový) regulační poplatek a dále výše doplatku, který se započítává do limitu 5000 korun za rok.

Poplatek za den v nemocnici 60 korun a za návštěvu pohotovosti 90 korun se do limitu nezapočítávají.

Peníze se budou vracet po čtvrtletí

Ten, kdo si doklady uchová, je pak může použít, když nabude dojmu, že už limit splnil a tudíž mu zdravotní pojišťovna musí peníze vrátit.

  Zdravotní pojišťovna bude soustřeďovat údaje od lékařů i z lékáren, a tak bude mít detailní přehled, kolik který pojištěnec už skutečně na poplatcích a doplatcích za léky zaplatil. Nad 5000 korun musí pojištěnci peníze vrátit.

„Ale pozor. V případě, že pojištěnec vyčerpá částku 5000 korun dříve než na konci roku, třeba hned v 1. čtvrtletí, platit bude dál a pojišťovna mu peníze vrátí po čtvrtletí. Vyhodnocování, zda byl limit překročen, se totiž bude provádět právě po kalendářních čtvrtletích,“ řekl Cikrt.

V praxi to bude vypadat tak, že pokud v jednom čtvrtletí pacient překročí limit 5000 korun, ve čtvrtletí následujícím mu pojišťovna musí do 60 dnů uhradit částku, o kterou limit překročil.

Reklama

Výběr článků

Načítám