Hlavní obsah

Učitelky ve školkách čeká zvýšení platů, někde však jen o desetikoruny

Právo, Marek Přibil

Učitelky v mateřských školách dostávají tento týden nové platové výměry. Ne všechny se však dočkají kýženého navýšení tarifu o šest až osm tisíc. Leckde činí rozdíl mezi loňským a letošním platem pouhých 10 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kritéria pro navýšení mzdy jsou totiž přísná. Aby si učitelka výrazně polepšila, musí být začínající, tedy na startu pedagogické kariéry. Podmínkou je zároveň absolutorium předškolní pedagogiky na vysoké škole, což je tříletý bakalářský obor. Přitom mnoho vychovatelek a učitelek v mateřské škole má „jen“ střední pedagogickou školu.

„My to máme tak půl na půl. Celkem u nás působí šest začínajících učitelek, z toho mají vysokoškolské vzdělání tři. Těch se tedy zvýšení platů týká. Činí asi kolem šesti tisíc korun. Těm zbývajícím zůstávají platy na loňské úrovni,“ řekla v pondělí Právu Hana Lafatová, ředitelka českobudějovické Mateřské školy Jana Opletala.

Problém ale tkví i v tom, že ne všechny učitelky s VŠ vzděláním vystudovaly právě předškolní pedagogiku či speciální pedagogiku předškolního věku.

„Navýšení mzdy se netýká třeba těch učitelek, které mají gymnázium a pak na VŠ magisterský obor učitelství pro 1. první stupeň základních škol. Ty kvalifikaci nesplňují. Ale těch, které vystudovaly místo gymnázia střední pedagogickou školu a pak učitelství pro 1. stupeň ZŠ, se zase navýšení platů týká,“ dodala Lafatová.

V konečném součtu bude učitelek s požadovaným vzděláním, jejichž plat poskočí až o osm tisíc, podle oslovených ředitelek zřejmě minimum. „Jejich počet nyní zjišťujeme, údaje bychom mohli mít k dispozici v úterý,“ řekl v pondělí Právu mluvčí školství Václav Koukolíček.

Chybějí mladí

V pražské MŠ Kostelní například žádné začínající pedagožky nemají. Učitelky s kvalifikací, které mají delší praxi, si tu pak polepší v řádech stokorun. „Všechny naše učitelky jsou ve věku přes 40 let a mají dlouhodobou pedagogickou praxi. Navýšení, které se jich týká, je tak asi v řádu pětistovky,“ řekla Právu ředitelka školky Hana Hamšíková.

Dáša Hýblová, jež řídí brněnskou MŠ Šaumannova, mluvila podobně: „My jsme zkušený kolektiv. Máme pět učitelek a zvýšení je asi pět set korun na hlavu.“

Nejhůř jsou na tom pak učitelky s dlouholetou praxí, ale bez vysoké školy. Ředitelka Lafatová podotkla: „Ve školce máme například paní učitelku, která má praxi 32 let. Ale protože má v uvozovkách jen střední pedagogickou školu, týká se jí růst platu v celkové výši 10 korun. U další paní učitelky to dělá 20 korun navíc.“

Platový růst ve školství od Nového roku schválila vláda počátkem prosince. Měsíční mzda kvalifikovaných kantorů v mateřských, základních a středních školách tak má od Nového roku činit nejméně 20 tisíc korun hrubého.

Reklama

Výběr článků

Načítám