Hlavní obsah

Učitelé si posvítí na Sněmovnu kvůli svým platům

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školské odbory žádají, aby učitelé dostali pro příští rok z rozpočtu navíc o 3,4 miliardy korun. Jinak prý nebude zachována letošní úroveň příjmů a reálné mzdy klesnou v průměru o tisíc korun na hlavu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace učitelů před Úřadem vlády. Ilustrační foto

Článek

„Kantoři by byli jen na holém základu,“ varovala místopředsedkyně odborářů Markéta Vondráčková. Od 1. ledna příštího roku má státním zaměstnancům klesnout plat o 4 procenta. Předpokládá to už schválený vládní balíček úsporných opatření.

„ODS chce ubránit celistvost Janotova balíčku. Sněmovna přijala balíček, který vzešel z krvavého politického kompromisu, jako celek. Jako východisko z krize politické a ekonomické. Obáváme se, že dílčími zásahy může dojít k úplnému rozvrácení balíčku,“ řekl Právu mluvčí občanských demokratů Martin Kupka.

Není tedy vůbec jisté, zda odboráři se svým návrhem uspějí, protože pro něj nemusí mít dostatečnou podporu zákonodárců. Poslance i vládu peticí vyzvali, aby nebojovali proti krizi snižováním učitelských platů. K 9. listopadu se pod ni podepsalo přes 90 tisíc pedagogických zaměstnanců.

Kantoři se chystají na poslance

Sami učitelé si chtějí platy pohlídat. Jestliže je nesklátí virózy či chřipka, které již nyní omezují chod škol, autobusy s nimi zamíří 8. prosince ze všech krajů do Prahy. Před Sněmovnou, v níž se má ten den projednávat rozpočet, by se mohly podle odborářů sejít až dva tisíce kantorů.

„Chtějí se na vlastní oči podívat na práci poslanců, kteří budou rozhodovat o jejich platech,“ sdělila Právu Vondráčková. K návrhu odborů zaujal na rozdíl od školského rozpočtový výbor Sněmovny negativní stanovisko. „Jestliže se poslanci k našemu návrhu postaví záporně, pak pochopitelně nemůžeme vyloučit další akce,“ řekla Vondráčková.

Členka školského výboru Ladislava Zelenková (ČSSD) je toho názoru, že rozhodnutí rozpočtového výboru by nemělo předznamenat hlasování Sněmovny. „Jsem optimista. To, že návrh předpokládá udržení platů na nynější úrovni, je naprosto minimalistický požadavek pro tak podfinancovaný resort jako školství,“ řekla Právu.

ODS zřejmě oznámí své definitivní stanovisko v úterý. „V úterý bude k rozpočtu tisková konference,“ sdělil Právu šéf klubu Petr Tluchoř.

Na sněmovní galerii pro hosty se vejde stovka lidí. „Učitelé se ve Sněmovně vystřídají, ostatní budou čekat před budovou či v její blízkosti,“ upřesnila Vondráčková s tím, že pedagogové o tuto akci mají velký zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám