Hlavní obsah

Učitelé dostanou půl miliardy navíc, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelé letos dostanou na mzdy další půl miliardu korun, na výplatních páskách by měli navýšení poprvé uvidět v srpnu. Na žádost ministra školství Ondřeje Lišky v pátek sumu uvolní vláda, potvrdil to premiér Mirek Topolánek (ODS). Vláda také rozhodla uvolnit miliardu na české předsednictví EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Částka vychází z květnové dohody Lišky s ostatními ministry, další čtyři miliardy navíc má regionální školství přislíbeny na příští rok.

Ministerstvo chce nyní urychleně vyhlásit program, který zajistí rozpis částky do jednotlivých škol. Prostředky by měli získat učitelé, kteří splní kvalitativní kritéria pedagogické práce.

Školské odbory upozorňují na to, že pracovníkům školství kvůli vysoké inflaci letos zatím reálně klesají mzdy. Proto požadovaly pro letošní rok posílení rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun.

Vyjednané prostředky jim připadají nedostatečné. Školy kvůli platové situaci 9. června stávkovaly, některé podpořily i úterní protest. Odborářům se také nelíbí, že peníze jsou určeny pouze na platy pedagogů, a ne pro ostatní zaměstnance, například školníky nebo hospodáře.

Miliarda na české předsednictví EU

Vláda schválila jednu miliardu korun na rozpočet českého předsednictví v EU v příštím roce. Vedle toho kabinet plánuje, že dalších 656 miliónů korun utratí za aktivity při půlročním předsedání jednotlivá ministerstva. Rozpočet projednala vláda, oznámil dnes premiér Mirek Topolánek.

Z jedné miliardy korun vláda bude platit například nájem konferenčních prostor na různá zasedání a ministerské schůzky, propagaci předsednictví, tlumočení, občerstvení, kulturní akce, technické zabezpečení jednání či pořízení dárků.

Celkové náklady na přípravy předsednictví v letech 2007 až 2009 činí 1,9 miliardy korun, k tomu další 1,4 miliardy dávají ministerstva ze svých rozpočtů. Celkově by tak stát měl podle vlády na šéfování unie dát 3,3 miliardy korun, což je dlouhodobý předpoklad.

České předsednictví v prvním půlroce příštího roku má motto Evropa bez bariér. Češi se již nyní na vedení unie připravují. Budou řídit a koordinovat celou sedmadvacítku, připravili také svůj program priorit. Nyní unii předsedají Slovinci, kteří v červenci tento úkol předají Francouzům. Paříž otěže Praze předá příští rok v lednu.

K přímé volbě prezidenta se vláda nevyjádřila

Vláda se zatím nevyjádřila k návrhu poslanců Strany zelených, který má otevřít cestu k přímé volbě prezidenta. Kabinet se k tomuto bodu vrátí příští týden. Jedním z důvodů odkladu byla nepřítomnost šéfa zelených a vicepremiéra Martina Bursíka, řekl novinářům premiér Mirek Topolánek (ODS).

Zelení navrhují, aby parlament uzákonil referendum, v němž by občané sami rozhodli o tom, zda chtějí prezidenta volit přímo. Iniciativa je podle nich reakcí na to, že většina politických stran sice přímou volbu prezidenta slibuje, zákonodárci se na ní ale nedokážou shodnout. Bez ohledu na postoj ministrů o osudu předlohy rozhodne parlament.

Strany vládní koalice se již dříve dohodly, že o zavedení přímé volby zahájí diskusi. Zelení se ale nyní snaží změnu ústavy prosadit prostřednictvím poslanecké iniciativy.

Reklama

Výběr článků

Načítám