Hlavní obsah

Účet za Vrbětice se zvýší o další půlmiliardu

– Vrbětice
Právo, Oldřich Danda

Pyrotechnické vyčištění muničního areálu ve Vrběticích bude stát další půlmiliardu korun a bude trvat několik let. Podle informací Práva je to odhad expertů státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS), který od vlády dostal úkol se o hloubkový průzkum a sanaci postarat.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Muniční areál Vrbětice

Článek

Odminování a ostraha areálu po výbuších z konce roku 2014 stály státní kasu už stovky milionů, lze tedy předpokládat, že účet za Vrbětice celkem přesáhne miliardu korun.

Otázkou zůstává, kdo hloubkovou sanaci, která by měla začít v druhé polovině příštího roku, zaplatí, protože původní rozhodnutí vlády, aby to šlo na vrub VLS, které v minulosti generovaly zisk z prodeje dřeva, se teď nelíbí ministerstvu obrany, které je zřizovatelem lesnického podniku.

Očekáváme diskusi, kdo ponese náklady, vojenské lesy musí řešit kůrovcovou kalamitu
Jan Pejšek

„Je úkolem státu se o vrbětický areál postarat. Očekáváme ještě diskusi, kdo ponese náklady. Hospodářské výsledky státního podniku VLS totiž ovlivňují kůrovcová kalamita a situace na trhu se dřevem,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Nový šéf VLS Petr Král na středečním jednání výboru pro obranu řekl poslancům, že očekává, že kvůli kůrovci a suchu se sice příští rok zvýší těžba, ale že zisk bude malý, protože cena dřeva se propadla až o 400 korun za kubík. Vojenské lesy těžily doposud průměrně okolo milionu metrů čtverečních dřeva a např. loni měly čistý zisk 377 milionů korun.

Podle Pejška bude státní podnik muset vytvořit speciální pyrotechnický oddíl. „Pro VLS by to znamenalo náklady v řádu stovek milionů korun a zřejmě i zřízení vlastní pyrotechnické skupiny na měsíce či spíše roky,“ dodal.

Do příštího roku by měl dále na území probíhat povrchový sběr a likvidace nevybuchlé munice. Letos v létě policejní pyrotechnici hlásili, že za rok práce nasbírali 2800 kusů různé munice.

Podle usnesení vlády bude státní podnik „náklady vymáhat na původci havárie“. Ovšem jestli policie viníky odhalí a soudy usvědčí.

Náklady na řešení celé havárie jistě přesáhnou miliardu korun, protože jen za rok 2015 stát zaplatil na Vrbětice 348 milionů korun.

Na výplaty hasičů, policistů a vojáků zasahujících v areálu dal 287,3 milionu korun, 60,8 milionu korun si vyžádaly provozní a investiční náklady. Nejvíce peněz zaplatila armáda, kterou nasazení asi 6300 vojáků k ostraze stálo 209,1 milionu korun. Policii zásah přišel na 125,3 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám