Hlavní obsah

Účastníci třetího odboje mají dostat přidáno

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Návrh zákona o protikomunistickém odboji dostává novou podobu. Vedle morálního ocenění, které bylo hlavním argumentem jeho koaličních tvůrců při jeho předložení do Sněmovny, bude obsahovat i ocenění finanční.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Účastníci třetího odboje by se měli dočkat stejného měsíčního příplatku k důchodu jako příslušníci odboje proti fašismu, tedy 2500 korun. Jako alternativa se zvažuje jednorázová částka, jejíž výše se diskutuje.

Právu to řekl člen pracovní skupiny koaličních stran Zdeněk Bezecný (TOP 09). „První i druhý odboj toto ocenění má. Jestli si jejich účastníci zaslouží finanční ocenění, tak proč by to neměl být i odboj třetí? My trváme na tom, že všechna ta vystoupení byla rovnocenná,“ uvedl Bezecný. Podle něho není možné, aby příslušníci třetího odboje dostali jen odznáček či vymezená skupina ještě statut válečného veterána.

Již příští týden chce koalice s navrhovanými změnami seznámit i soc. dem. S komunisty na toto téma podle Bezecného hovořit nebudou.

S finančním odškodněním zřejmě soc. dem. mít problém nebude. Podle Františka Bublana je toto řešení zdůvodnitelné. „Někteří lidé přišli o zaměstnání, a tak mají dnes nízké důchody,“ řekl Právu. Dal by za zvážení, zda by si lidé nemohli vybrat, zda chtějí jednorázové odškodnění, nebo zda by dali přednost měsíční částce k důchodu.

Někteří již dostali příplatek. Co teď?

„I když to může být problém, protože mnoho vězněných lidí, už bylo rehabilitováno a dostalo poměrně vysoký příplatek k důchodu. Dosahuje až kolem deseti tisíc korun. Ti by asi již příplatek teď dostat neměli. Jde o to, zda by to pro ně nebylo diskriminující,“ dodal Bublan.

ČSSD podle něho nebyla proti myšlence zákona, nesouhlasila však s původně navrženou formou. Proto loni zabránila v Senátu jeho projednání. Už tehdy bylo zřejmé, že nepodpoří ani současnou verzi. Koalice tedy nyní hledá přijatelnější podobu.

„Neznám detaily, ale pokud se nebude rozlišovat mezi odbojem a odporem, nebude se oceňovat násilí a nebudou vyloučeni automaticky členové KSČ, osmašedesátníci a ti, kteří se později aktivně postavili proti komunistickému režimu, pak by to byla přijatelnější varianta,“ připustil Bublan.

Dodal, že ČSSD připravila podobné připomínky. Podle něho není správná ideologická kategorizace, což se týká především bývalých členů KSČ, kteří byli také vězněni a šikanováni.

„Pokud bychom tyto lidi vyloučili, pak by to ztratilo smysl. Je špatně, když se bude rozlišovat, jestli byl někdo pravicový nebo levicový. Ti lidé bojovali za svobodu a nikoli za tržní hospodářství,“ tvrdí Bublan. Toho ale jako pověřeného zástupce soc. dem. koalice k přípravě zákona nepřizvala, i když se „vnucoval“ poté, co vládní strany slíbily spolupráci.

Podpis petice? Málo

Podle Bezecného bude rozhodující pro uznání nároku na příplatek posouzení aktivní účasti na odboji či odporu.

„To je otázka vymezení. Tady nelze směšovat nespravedlivě stíhané a ty, kteří se aktivně účastnili odboje či odporu. Tam je poměrně přesná definice dlouhodobosti, soustavnosti a významnosti těch činů,“ řekl poslanec.

Podle něj nespravedlivě stíhaní navíc již byli finančně odškodněni dřív. „Takže nepředpokládám, že by to byla široká skupina. Kvalifikovaný odhad nikdo neřekne, ale mělo by to být v tisícovkách lidí, nikoli deseti nebo statisíce lidí,“ uvedl Bezecný.

Jak dodal, nárok nevznikne jen proto, že někdo podepsal nějakou petici, ale získá ho autor či aktivní rozšiřovatel takové petice. V tomto směru prý nové znění bude již přesnější.

Mašíny by ještě posuzovali historici

Posuzovat nároky budou úředníci ministerstva obrany. V původním návrhu, který kritizovali mnozí historici, politici i disidenti, byl podmínkou k udělení certifikátu účastníka odboje souhlas Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). To opozici dráždilo.

Podle vznikající nové verze si obrana bude moci vyžádat ke každé sporné žádosti stanovisko tohoto ústavu, Archívu bezpečnostních složek, Ústavu pro soudobé dějiny i dalších akademických pracovišť.

Bezecný připustil, že takovým případem k posouzení budou zřejmě i členové skupiny bratrů Mašínů, kteří se prostříleli do Německa a mají na svědomí několik mrtvých. Mašíny plaketou ocenil premiér Mirek Topolánek. Vyzdvihli je i členové současné vlády při loňském pohřbu člena skupiny Milana Paumera, ale prezidenti Václav Havel a Václav Klaus je nikdy nevyznamenali.

Také bývalí komunisté – disidenti, kteří v původní verzi neměli na ocenění nárok, budou muset projít posouzením za pomoci odborných pracovišť. „Pokud jejich pozdější činnost převáží nad jejich členstvím, pak by mohli ocenění dostat,“ uvedl Bezecný.

Připouští však, že i po úpravách může návrh zákona, bude-li schválen, vyvolávat napětí i řadu soudních sporů.

Srážková daň později

Koalice podle Bezecného zatím „vycouvala“ z možnosti, že by tento zákon obsahoval tzv. srážkovou daň. Tou se měly od bývalých příslušníků StB a vysoce postavených komunistů získat prostředky na zvýšení důchodů pro lidi pronásledované za totality.

V budoucnu se koalice této speciální daně nezříká, jen nyní nechtěla ohrozit přijetí návrhu zákona o třetím odboji. „Nejprve musíme dospět k pozitivnímu řešení, pak teprve přejdeme k potrestání,“ dodal Bezecný.

V návrhu se oproti původní verzi objevila další skupina lidí, která by neměla mít nárok na ocenění své činnosti: aktivní členové Svazu čs.-sovětského přátelství, kteří do této organizace vstoupili po srpnu 1968.

Reklama

Výběr článků

Načítám