Hlavní obsah

U zelených se kvůli ministrovi školství vyostřila situace

Právo, map, trj
PRAHA

Dva dny před kongresem ODS a tři dny před mimořádným jednáním Republikové rady Strany zelených se v nejmenší koaliční straně vyostřila situace ohledně výběru budoucího ministra školství. A je hrozbou i pro vládní koalici.

Článek

Právo dokonce zaznamenalo hlasy, podle nichž by nemuseli všichni poslanci zelených nakonec hlasovat pro rozpočet, pokud by šéf zelených Martin Bursík premiéru Mirku Topolánkovi za kandidáta na ministra navrhl nestraníka, třeba senátora Jiřího Zlatušku. "Koalice by se tím dostala do bezprostředního ohrožení v otázce schválení státního rozpočtu," sdělil Právu místopředseda republikové rady zelených a protibursíkovský rebel Matěj Stropnický.

Přidala se i exministryně, místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. "Pokud si nebudeme jisti, jakým způsobem bude zajištěn rozpočet školství, je obava o jeho schválení na místě," řekla Právu.

Poslankyně Olga Zubová, o jejíž nominaci na ministryni se má republiková rada v neděli bavit, a Věra Jakubková (SZ) ve čtvrtek Právu skutečně řekly, že ještě nevědí, zda pro rozpočet zvednou ruku.

"V rozpočtu umím najít spoustu problematických záležitostí, které se ještě snažíme řešit," uvedla Jakubková, odmítla to však spojovat s výběrem ministra.

Ministr se stále nerýsuje

Ani po středečním jednání předsednictva zelených šéf strany svého favorita na ministra neoznačil. Za spekulace znovu označil možnost, že by se měl ministrem stát bývalý rektor Masarykovy univerzity Zlatuška.

Spekuluje se o kandidatuře nynějšího zeleného náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela. Bursík chce nového šéfa resortu najít do konce příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám