Hlavní obsah

U státních maturit propadla více než pětina studentů

Právo, Novinky, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

U státních maturit letos v jarním termínu neuspělo 21,2 procenta studentů. Loni to ve stejném termínu bylo 19,5 procenta. Číslo na středeční tiskové konferenci oznámil ministr školství Petr Fiala, který zároveň úspěšným maturantům pogratuloval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Fiala oznamuje výsledky maturit

Článek

K maturitám se letos podle ministra přihlásilo 103 066 žáků, přičemž těžší verzi zkoušek si vybralo 4,09 procenta z nich.

Letošní ročník maturit poznamenala řada problémů, kvůli hodnocení písemných prací z českého jazyka se očekává mnohonásobný nárůst odvolání oproti loňsku. Ministr zmínil i obtížnost vyšší varianty testu z matematiky.

Fiala zmínil, že ve srovnání s loňskem výrazně narostl počet odvolání. Zatímco v roce 2011 se odvolalo 1414 studentů, letos to bylo již 6949 lidí. Celkem 4237 lidí se zatím odvolalo proti hodnocení slohové práce z češtiny. Právě u zkoušky z českého jazyka přibylo nejvíce neúspěšných maturantů. Nejobtížnější i nadále zůstává matematika, kde však počet neúspěšných narostl mírněji.

Ministr považuje za nepřijatelné, že by Cermat nestihl vyřešit všechna odvolání včas. Žalob na maturity se resort nebojí.

Neúspěšnost maturantů v procentech (řádné, opravné i náhradní termíny)
Celkem21,2
Gymnázia4,4
Lycea9,7
SOŠ technické a ekonomické18,9
SOŠ ostatní26,6
SOU39,1
Nástavby43,3
zdroj: Cermat

O změně maturit začali mluvit i někteří politici v čele s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Fiala uvedl, že je potřeba maturity změnit, ale hodlá postupovat uvážlivě.

Jednak do konce srpna proběhne audit maturit a ministr rovněž vytvořil pracovní skupinu odborníků, která se na revizi maturit zaměří. Bude v ní například ředitel gymnázia PORG Václav Klaus mladší či mluvčí společnosti Eduin Tomáš Feřtek. Pozvání dostal i stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek.

Nová maturita by podle jeho slov měla být levnější, jednodušší a lidštější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám