Hlavní obsah

U pražského náměstka Scheinherra byla policie

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U pražského náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) podle informací Novinek v minulých týdnech zasahovala policie. Zajímala se o vznik společného podniku mezi DPP a Nové Holešovice Development a.s., který se má podílet na rozvoji stanice Nádraží Holešovice. Koaliční partner ze Spojených sil mluví o porušení důvěry a žádá mimořádné jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adam Scheinherr (Praha sobě)

Článek

Scheinherr konzultaci s Policií ČR Novinkám potvrdil. Nešlo podle něj ale o zásah, ale pouze o krátkou formální schůzku na žádost policie. Ta měla proběhnout už 18. října.

Informace se ale rozcházejí v tom, zda si z jeho kanceláře na magistrátu vyšetřovatelé odnesli dokumenty spojené se vznikem společného podniku DPP a Nové Holešovice Development a.s. Podle náměstka nikoliv.

„Věc jsem v posledních měsících konzultoval s Policií ČR, stejně jako s dalšími aktéry. Nešlo ale o výslech. Žádné podklady si od nás policie nevyžádala,” uvedl náměstek. Podle informací Novinek měla v jeho kanceláři zasahovat hospodářská kriminálka. Vyjádření policie zjišťujeme.

Pospíšil: Scheinherr nám policii zamlčel

To, že policie projekt společného podniku DPP se společností Nové Holešovice Development a.s. prověřuje, ale náměstek podle koaličního partnera Spojené síly pro Prahu zamlčel. Strana tak žádá mimořádné koaliční jednání.

„Dozvěděli jsme se závažnou skutečnost, že záměr společného podniku prověřuje Policie ČR, a to nám evidentně koaliční radní Adam Scheinherr zamlčel. Toto je pro mne zásadním porušením důvěry mezi koaličními partnery,” uvedl v tiskové zprávě předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil.

Spojené síly upozorňují především na problematické vlastnické struktury v rámci soukromé společnosti. V ní má podle nich být zapojena i kyperská firma s neznámými majiteli. Požadují i vypsání výběrového řízení na soukromého partnera do společného podniku s městskou firmou.

Nové Holešovice Development vlastní developerské firmy Karlín Group a Ungelt Group spolu s dalšími investory. Karlín Group má v oblasti pozemky, takže podle vedení podniku dává smysl s nimi uzavřít dohodu o jejich rozvoji. Výhodou spolupráce se soukromníkem má být podle náměstka úspora při opravě stanice či zhodnocení pozemku, který DPP do podniku vloží.

„Dlouhodobě považujeme za naprosto nepřijatelné, že by hl. m. Praha potažmo Dopravní podnik hl. m. Prahy měly vstoupit do projektu s privátní firmou, která má anonymní vlastnickou strukturu, a není tak jasné, kdo za touto firmou stojí. To je naprosto v rozporu s principy transparentnosti,” doplnil Pospíšil.

Scheinherr: Všichni měli informace

Náměstek Adam Scheinherr i ředitel DPP Petr Witowski uzavření společného podniku obhajují. Nechali si vypracovat i řadu analýz, které se k vytvoření společného podniku staví kladně. Zástupci Spojených sil navíc vznik podniku při hlasování podpořili a měli všechy dostupné informace.

„Tvrzení o zatajování je naprosto absurdní. Pro hlasovali členové dozorčí rady DPP za Spojené síly pro Prahu včetně jejich místopředsedy, kteří měli veškeré podklady k dispozici,” napsal Novinkám Scheinherr.

Dodal, že smlouva už byla od loňska významně upravena ve prospěch města. „Opravdu nerozumím pochybám koaličních partnerů," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám