Hlavní obsah

Nejsme ruská kolonie, demonstrovali lidé proti Zemanovi na Pražském hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Hradčanském náměstí v Praze se v úterý v podvečer konal protest proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Jeho svolavatelem byla Masaryk - Iniciativa na obranu hodnot demokracie protest. Demonstrace se konala pod heslem Zastavme Zemana.

Záznam: Demonstrace nazvaná Zastavme ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

U sochy TGM se shromáždilo několik stovek lidí, podle organizátorů jich bylo zhruba 400. Akce začala s 25minutovýn zpožděním.

Promluvil sociolog a publicista Fedor Gál, spisovatel Pavel Kosatík, filozof Václav Němec, disident Vladimír Hučín a další.

„Víc jak polovina občanů, voličů v České republice není na jeho (Zemanově) straně. Polarizace je jeho dílo. Andrej Babiš prohrává s ním. Nemusíme vyhrát zítra ani pozítří, ale nesmíme prohrát,” řekl Gál. „Normální společnost potřebuje konflikty. Společnost bez konfliktů je mrtvá. Demarkační linie je hrozba násilí. To je ta hranice, za kterou je třeba se postavit tvrdě. My své protivníky známe. Náš protivník je primitivní nacionalismus,” doplnil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z protestujících na demonstraci proti Miloši Zemanovi.

„My bychom samozřejmě všichni byli nejradši někde u vody nebo na chalupě. Ale ono nám to nedá, protože my máme nejenom právo, ale také morální povinnost protestovat ve chvíli, kdy se politik chová způsobem nehodným svého úřadu, kdy překračuje své pravomoci, kdy porušuje Ústavu, na kterou přísahal,” uvedl Němec.

„Neprotestujeme proti výsledku voleb. Protestujeme proti prezidentovi, který se chová způsobem, který není slučitelný s úřadem prezidenta demokratického státu,” dodal filozof ve své řeči. Oba se shodli na tom, že problémem jsou také sněmovní strany KSČM a SPD.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeden z transparentů na demonstraci proti Miloši Zemanovi.

Účastníci demonstrace chtěli mimo jiné poukázat na neschopnost premiéra Andreje Babiše (ANO) řídit stát v demokratickém systému a čelit soustavnému posouvání moci od vlády směrem k prezidentovi, které je podle nich v rozporu s Ústavou.

Lidé měli transparenty jako „Nejsme ani ruská, ani čínská kolonie”, „Pravda musí zvítězit nad Zemanovou nenávistí” nebo „Pane prezidente Zemane, objížďka končí, vraťte se do ústavy”. K vidění byly vlajky České republiky i Evropské unie.

Foto: Petr Horník, Právo

Na Hradčanském náměstí proběhla demonstrace s názvem Zastavme Zemana.

Nesouhlas s kroky prezidenta, který údajně porušuje Ústavu, organizátoři  vyjadřovali již na červencové demonstraci. Poukazovali například na otálení hlavy státu při výměně ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Na Hradčanském náměstí se tehdy sešly zhruba dvě stovky lidí, k nimž promluvili například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Zeman sice Staňka ke konci července odvolal, ale o tom, zda jmenuje jeho nástupcem Michala Šmardu (ČSSD), se zatím nerozhodl a odkázal na polovinu srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám