Hlavní obsah

U jezu smrti v Olomouci se už na raftech nejezdí

Právo, Bedřich Novotný
Olomouc

Tragický školní výlet z minulého čtvrtku, při kterém u jezu na Mlýnském potoku v Olomouci-Řepčíně utonul žák novojičínské základní školy i jeho učitelka, má okamžitý dopad na posílení bezpečnosti při akcích na tomto vodáckém úseku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jez u malé vodní elektrárny v olomoucké části Řepčín, u něhož došlo k tragédii.

Článek

„Smutné je, že k nějakým opatřením dojde, až když zahynou lidé. V těchto místech se přitom v létě běžně koupe. Přitom stačí, aby se průtok zvýšil třeba o kubík vody za vteřinu, a jez se stane pastí, ze které není úniku,“ charakterizoval nebezpečné místo předseda sdružení Vodácká Morava Martin Linhart.

„Účastníci vodáckých výletů na Mlýnském potoku se k jezu už vůbec nedostanou. Po přenesení raftů do nich znovu nasedají až zhruba čtyřicet metrů pod jezem,“ uvedl Vítězslav Hric, předseda sdružení Rafting Morava, které minulý čtvrtek organizovalo osudný výlet školáků z Nového Jičína.

„Naše akce stále pokračují, i když výletů je mnohem méně. Děláme maximum pro to, aby k takové souhře nepříznivých okolností nikdy nedošlo. Všichni instruktoři byli znovu proškoleni,“ dodal Hric.

Na první pohled nenápadný řepčínský jez, kde k tragédii došlo, je přitom už dlouhou dobu považován za velmi nebezpečné místo. Přesto na zdejší riziko dosud neupozorňuje ani jediná výstražná tabule, tak jako tomu bývá na jiných vodáckých trasách.

To by se mělo po tragédii změnit. Bezpečnostní opatření chystá Povodí Moravy ve spolupráci s Českým svazem kanoistů a vodáckými sdruženími. „Jako první tam budou v nejbližších dnech instalovány výstražné a zákazové tabule. Ty ale mají kvůli vandalismu velmi krátkou životnost,“ poznamenala mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.

Počítá se rovněž s umístěním házecí podkovy s lanem a s instalací nového zábradlí u schodů podél jezu. Přibudou i kotvící body pro plavidla záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám