Hlavní obsah

U Dobronína našli archeologové dvě lebky

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobronín

V lokalitě U Viaduktu u Dobronína, kde probíhá od pondělního rána archeologický průzkum, objevili v úterý a ve středu odpoledne archeologové pod cestou u železničního náspu kosterní pozůstatky. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

U Dobronína našli archeologové dvě lebkyVideo: ČTK

 
Článek

Vzhledem k nálezu dvou lebek a většího množství dlouhých kostí lze usuzovat, že ostatky patří dvěma jedincům. Kosterní ostatky byly nalezeny ve výkopu o rozměrech 170 x 120 centimetrů v hloubce zhruba 80 až 100 centimetrů pod povrchem současné cesty pro pěší těsně u železničního náspu za viaduktem.

Foto: Luboš Pavlíček, Právo

U Dobronína na Jihlavsku archeologický průzkum odhalil lebky pravděpodobných německých obětí údajného českého poválečného násilí z května 1945, několik úlomků dlouhých kostí a zbytky oblečení. Už v úterý byl na místě objeven úlomek patní kosti a dvě boty.

Kromě kosterních ostatků se ve výkopu našly také zbytky oblečení tmavé barvy – části kalhot, košile a pokrývky hlavy, a také části bot.

„Dnes budou ze země vyzvednuty ostatky jednoho jedince. Ještě dnes budou převezeny ve speciálním obalu do brněnského antropologického ústavu ke znaleckému zkoumání. Podle prvotního ohledání jsou všechny kosti i lebka ve velice zachovalém stavu,“ uvedla policejní mluvčí. Vyzvedávání ostatků bude pokračovat i ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám