Hlavní obsah

U Brna vzniká unikátní dřevěná kaple

Právo, : Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako maják, jen neleží na skalisku, o které se rozbíjejí vlny moře, ale na vyvýšenině na okraji polí, z níž lze zahlédnout nedalekou moravskou metropoli. Kaple Panny Marie Bolestné v Nesvačilce na Brněnsku sice ještě nestojí, přesto už je v mnoha ohledech mimořádnou stavbou. Její základní kámen požehnal v roce 2009 papež Benedikt XVI.

Foto: Vizualizace – Jan Říčný

Vizualizace zachycuje noční pohled na novou kapli nad Nesvačilkou.

Článek

Tato vznikající dřevostavba je doslova prostoupena symbolikou. Jedinečnost jí nedává to, že bude vyrobena bez použití jediného hřebíku nebo že se lidé na její vybudování začali skládat už před sto lety. Jde o celkový kontext. Vše do sebe na tomto místě zvláštně zapadá, takže už teď je jisté, že objekt a jeho sad se stane místem pro zklidnění duše pro širokou veřejnost.

Právě to je patrně jeden z důvodů, proč za tento projekt dostal jeho tvůrce, architekt Jan Říčný v roce 2017 prestižní ocenění Dřevostavba roku. Srdcem 25 metrů vysoké válcovité stavby je sedm patnáctimetrových jedlových trámů opracovaných po staru sekerami. Pod střechou objektu se spojují a uvnitř budovy vytvářejí kužel. Symbolizují sedm bolestí Panny Marie.

Tubus uvnitř vytvoří jeden tisíc lamel od dárců. Kamenný základ stavby vyjadřuje lidské strádání a jistou syrovost lidského života. Opakem je horní dřevěná část objektu zastupující odlehčenou nebeskou sféru. Okna symbolizují závoj Mariiných slz. „Kolem kaple bude 14 kamenných zastavení křížové cesty se 14 stromy coby symboly života. Klikatá cestička mezi stromy bude připomínkou někdy složitého pozemského života, který je cestou k Božímu příbytku,“ řekl Právu kněz z Moutnic a hlavní duše projektu René Václav Strouhal.

Zdůraznil, že bez štědrých dárců by se celý záměr neobešel. Dosud bylo na kopečku za Nesvačilkou proinvestováno sedm milionů korun. Ještě zbývá sehnat dalších šest milionů korun. „Na rozdíl od byznys projektů je tento postavený jen na drobných dárcích a obětavých pomocnících, kterým ze srdce děkujeme,“ uvedl farář.

Vysvěcení za rok

Pevně doufá, že již příští rok, nejpozději ten další, by mohla být kaple v Nesvačilce slavnostně vysvěcena. Podrobnosti o této stavbě i s informacemi o tom, jak na ni přispět, jsou na internetových stránkách kaple.

Jih Moravy je nejvíce religiózní oblastí Česka. Dokládá to také to, že za uplynulých třicet let vzniklo na území brněnské diecéze 50 sakrálních staveb. Architekti se doslova předhánějí v tom, kdo vymyslí pro stavbu zajímavější podobu. Pomyslnou obdobou Nesvačilky je kaple v Rudici v Moravském krasu.

Jde o jednoduchou kamennou stavbu, kterou podpírají hrubě otesané dřevěné trámy. Objekt dokonale zapadá do zalesněné krajiny krasu. Opakem obou kaplí bude hypermoderní kostel, na jehož výstavbě se nyní pracuje v Brně-Lesné.

Reklama

Výběr článků

Načítám