Hlavní obsah

Tykadlový řidič Smetana má následovníky

Právo, Novinky, miv, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módním hitem letošní volební sezony jsou tykadla. Počin olomouckého řidiče Radima Smetany, kterého za přikreslení tykadel Ivanu Langerovi (ODS) potrestala politikova manželka-soudkyně, má po celé zemi následovníky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V případě kandidáta ODS Jiřího Crhy musel Smetanův následovník zřejmě použít žebřík.

Článek

Tykadla jsou častým doplňkem předvolebních plakátů v Olomouci, kde také kauza začala. Ještě jako řidič olomouckého dopravního podniku tam Smetana před volbami v roce 2010 pokreslil údajně až desítky billboardů.

Smetana, který podle svých slov tímto činem bojoval proti politickým elitám, sice uhradil vzniklou škodu, odmítl ale vykonat nařízené veřejné práce. Soudkyně Markéta Langerová mu proto vyměřila 100 dní vězení. Pachatel zhruba měsíc odmítal nastoupit výkon trestu, do vězení se dostal až v dubnu.

Následovník zřejmě šplhal na žebřík

Nyní, když se kauza stala mediálně známou a Českou republiku čekají o víkendu volby do krajských zastupitelstev a Senátu, jsou kresby opět aktuální. Neunikl například kandidát ODS na jihomoravského hejtmana Jiří Crha. Zatímco však Smetana maloval tykadla v pohodě ve výšce očí ze země, jeho následovník musel při tvorbě svého díla u Hrušek na Břeclavsku šplhat přinejmenším na žebřík.

Roman Smetana by měl přitom právě v těchto dnech nastoupit kvůli svému činu znovu do vězení. Tam si má odsedět 67 dní, které mu zbývají poté, co byl v květnu jeho trest přerušen na základě stížnosti ministra spravedlnosti. Ani tentokrát ale do vězení nenastoupil a vzkázal, že tak minimálně do pátku ani učinit nehodlá.

Soudce olomouckého okresního soudu Petr Sušil tentýž den zároveň rozhodl o obžalobě, kterou na něj podal státní zástupce za březnové vyhýbání se vězení. Zda a jak jej potrestal, však nechtěl sdělit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám