Hlavní obsah

Tygřice zabavené Berouskovi poslal stát na Slovensko

Právo, Michael Polák

Dvě bílé tygřice, které letos v srpnu zabavila Česká inspekce životního prostředí chovateli Ludvíku Berouskovi, se v pátek přestěhovaly z liberecké zoologické zahrady do chovatelského zařízení na Slovensku.

Foto: ZOO Liberec

Liberecká ZOO chov bílých tygrů opouští. Už vloni se dva tygři stěhovali do Francie (snímek je právě z loňského stěhování), zabavené tygřice teď zamířily na Slovensko.

Článek

„Tygři nadále zůstávají v majetku České republiky. Slovenská záchranná stanice Malkia Park, která se specializuje na chov velkých šelem, zajistí péči o svěřené exempláře minimálně po dobu šesti měsíců s možností, že zde tygři po dalším rozšíření výběhů naleznou trvalý domov,“ oznámilo v pátek v tiskové zprávě ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Ludvíka Berouska letos v červnu zatím nepravomocně potrestal soud v České Lípě. Dostal podmínku za to, že se podílel na nelegálním obchodu s tygry. Jejich těla měl přeprodávat preparátorovi, který z jejich vnitřností vyráběl produkty asijské medicíny.

Po vynesení rozsudku proběhly v Berouskově zooparku v Bašti u Prahy další kontroly a výsledkem bylo, že mu na konci srpna stát zabavil zmíněné dvě bílé tygřice. Ještě živé.

Zabili tygra v dobré kondici. Berousek dostal podmínku

Krimi

„Poté, co nebylo možné zvířata ztotožnit s předloženými doklady včetně čipů, které nebyly aplikovány do těl zvířat, jsme rozhodli o zabavení těchto tygrů,“ vysvětlil  postup České inspekce životního prostředí šéf její pražské pobočky Václav Beroušek.

Stát tygřice dočasně umístil v liberecké ZOO. Ta se sice celé roky chovu této raritní formy tygrů věnovala, teď už ale delší dobu upozorňuje na problémy související s chovem tygřích kříženců a projekt opouští. To je také hlavní důvod, proč zabavené tygřice zůstaly v Liberci jen dočasně.

Celníci v Praze a středních Čechách zasahovali kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů

Krimi

V libereckém pavilonu šelem strávily zhruba deset týdnů. Déle však zůstat nemohly. „Náš pavilon šelem má omezenou kapacitou a umístění dalších jedinců ubírá životní prostor našim stávajícím kočkám. Komplikace by nastaly především v zimě, kdy šelmy tráví většinu času v teple vnitřních ubikací,“ vysvětlil ředitel ZOO David Nejedlo.

Právo se pokusilo kontaktovat rodinu Berouskových. Robert Berousek, syn Ludvíka Berouska, který má na starosti zoopark v Doksech na Českolipsku, se ke stěhování tygřic vyjádřit nechtěl. Tvrdil také, že se svým otcem není v kontaktu a neví, kde je.

Stát chce zřídit šelminec na dožití zabavených zvířat

Domácí

Transport tygřic na Slovensko proběhl podle liberecké ZOO bez problémů. „Tygřice byly nejprve uspány narkotizační střelou a prošly veterinární kontrolou. Celá akce včetně naložení zvířat do transportních beden proběhla zcela bez komplikací. Obě zvířata opustila naší zoo v dobré fyzické kondici,“ dodal zoolog Luboš Melichar.

Šelmy se musely právě na Slovensko přestěhovat i proto, že Česká republika žádné vhodné zařízení pro umístění zabavených zvířat nemá. MŽP ale právě v souvislosti s případem Berouskových tygřic oznámilo, že kvůli rostoucímu počtu případů zabavených šelem připravuje projekt centrálního státního záchranného centra, kam by mohly být zabavené šelmy umisťovány do dlouhodobé péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám